Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
kopen
image description
Opinie Ralph Wessels, 10 jul 2018 13:30

Column: wat gaat het cijferseizoen brengen?

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
kopen

Deze week start het kwartaalcijferseizoen en de algemene verwachting is dat bedrijven mooie groei zullen rapporteren. Dit is vooral het resultaat van een wereldeconomie die het goed doet en van stimulerend beleid. 

Zo profiteren bedrijven in de Verenigde Staten van verlaging van de winstbelasting, een initiatief van de Amerikaanse president Trump. Een goed cijferseizoen met positieve vooruitzichten zal aandelenbeurzen een impuls geven.

Bijna geen winstwaarschuwing

Traditiegetrouw trappen de Amerikaanse grootbanken het cijferseizoen af. Het tweede kwartaal is samen met het vierde kwartaal het belangrijkste cijferseizoen. Het duurt ook langer dan de overige kwartalen.
Een positief element in dit kwartaalcijferseizoen is dat we sinds het sluiten van de boeken, eind juni, bijna geen winstwaarschuwing hebben gezien. Volgens Thomson Reuters verwacht de markt dat bedrijven uit de S&P500 een gemiddelde winstgroei op jaarbasis van 20,7% zullen boeken en een omzetgroei van 8,1%. Voor de Eurostoxx600 zijn de cijfers respectievelijk 8,7 en 6,4%. Vooral de sectoren Energie en Basismaterialen zullen fors groeien, mede omdat zij het vorig jaar lastig hadden. Ook de verwachtingen voor de IT-sector en financiële dienstverlening zijn hooggespannen.

Belastinghervormingen

Amerikaanse bedrijven profiteren niet alleen van een sterke Amerikaanse economie en een consument die het steeds beter krijgt. De winstexplosie dit jaar wordt ook veroorzaakt door de lagere winstbelasting als gevolg van de belastinghervormingen van Trump.

In Europa is het goed om te zien dat vooral de omzetgroei aantrekt. Helemaal omdat de cijfers op het continent de afgelopen twee kwartalen wat tegenvielen. Cijfers van de AEX heb ik niet, maar verwacht wordt dat Nederlandse bedrijven uit de Eurostoxx600 het zeer goed doen en een winstgroei van 15,6% zullen laten zien.

Naast de cijfers, zullen analisten gefocust zijn op de visie van het management met betrekking tot een eventueel escalerende handelsoorlog. Die dreiging lijkt echter af te nemen. Een solide wereldeconomie, de Europese vertraging die lijkt uit te bodemen en een behoorlijke groei in bedrijfscijfers tot en met volgend jaar, spreekt alles bij elkaar nog altijd in het voordeel van aandelen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!