Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
kopen
image description
Advies Jeroen Boogaard, 10 jul 2018 11:14

ArcelorMittal heeft nog weinig last van handelsoorlog

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

De Amerikaanse importtarieven op staal hebben voorlopig een geringe impact op ArcelorMittal. Zeker nu Europa extra maatregelen neemt om goedkoop Chinees staal te weren.

ArcelorMittal heeft sinds de koerspiek tot boven de €30 eerder dit jaar circa 16% ingeleverd. Beleggers maken zich namelijk zorgen over de oplopende handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en de rest van de wereld.

Voor staalproducenten uit de Europese Unie zijn de Amerikaanse heffingen van 25% op de import van staal sinds 1 juni van kracht. Aangezien ArcelorMittal, dat een derde van zijn omzet uit Noord-Amerika haalt, eigen staalfabrieken heeft in de Verenigde Staten, blijven de gevolgen voor ’s werelds grootste staalproducent echter beperkt. Temeer daar de Amerikaanse staalprijzen door de handelsoorlog zijn gestegen.

De staalproductie van ArcelorMittal in Brazilië krijgt waarschijnlijk wel een knauw, omdat de door president Trump opgelegde quota naar verwachting leiden tot een daling van de staalexport vanuit Brazilië naar de Verenigde Staten met circa 20%. De beter draaiende Braziliaanse economie biedt mogelijk enige compensatie.

Tegenmaatregelen 

Het dumpen van goedkoop staal in Europa door China vormt een grotere bedreiging voor ArcelorMittal. De Chinezen kampen nog steeds met een enorme overcapaciteit. Dat overtollige staal moet ergens naartoe. Brussel heeft al anti-dumpingmaatregelen getroffen. Bovendien worden er halverwege deze maand extra quota ingesteld op de import van staal. Dat is een welkome maatregel, die de bezetting van de Europese staalfabrieken en de staalprijzen zal ondersteunen. Voorlopig blijven de effecten van de Amerikaanse heffingen dus klein.

ArcelorMittal presenteert op 1 augustus de halfjaarcijfers. De operationele winst zal naar verwachting met een kwart zijn opgelopen. Als de handelsoorlog niet verder escaleert, dan blijft het bedrijf profiteren van de gunstige wereldeconomie. Bij de eerstekwartaalcijfers werd de verwachting van een wereldwijde toename van de staalvraag met 1,5 tot 2,5% in 2018 nog herhaald. Met een k/w van 6,6 wordt het aandeel naar behoren gewaardeerd en volstaan wij met ‘houden’.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!