Updates

Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
image description
Advies Peter Schutte, 9 jul 2018 10:04

Brunel heeft nog veel te bewijzen

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

Brunel zit weer in de lift en de markt rekent op een ruime verdrievoudiging van de nettowinst dit jaar. Maar dat zou dan nog slechts de helft zijn van de piekwinst uit 2013. De nieuwe ceo Jilko Andringa gaat evenwel op recordjacht.

De bomen groeiden bij Brunel tot in de hemel in de jaren 2011-2014. Niet dat in die jaren de detacheringsmarkten er zo goed bij lagen. Integendeel. Door de eurocrisis lagen de uitzendmarkten in Nederland en Duitsland er destijds zelfs ronduit belabberd bij. Brunel profiteerde echter fors van de grote vraag naar ingenieurs in de olie- en gasindustrie. Aanvankelijk werd dit positieve sentiment mede gevoed door grote internationale projecten in Australië, alsmede in Zuidoost-Azië en Noord- en Zuid-Amerika. Brunel boekte in die jaren een forse groei van omzet en nettowinst. In het recordjaar 2013 bedroeg de nettowinst €49,5 mln, gelijk aan €1,02 per aandeel.

Het keerpunt kwam in het derde kwartaal van 2014, toen er een stevige winstwaarschuwing kwam en de operationeel directeur van de regio Europa opstapte. Het jaar 2014 leverde nog wel een hogere omzet op van €1,39 mrd, en zelfs nog een hoger operationeel resultaat van €74,7 mln, maar de beurskoers sprak boekdelen. In april 2014 stond het aandeel rond €26, maar op jaareinde was daar nog maar de helft van over.

Brunel heeft de afgelopen drie jaar forse klappen gehad van de in mineur zijnde mondiale olie- en gasmarkten. Door de flink gedaalde olieprijs en meer vraag naar alternatieve energiebronnen werden investeringen op een laag pitje gezet. Dat merkte Brunel aan de bezettingsgraad van zijn werkkrachten. Over 2017 bedroeg de omzet nog slechts €790 mln, het operationeel resultaat €17,9 mln en de nettowinst €7,6 mln (€0,15 per aandeel). Brunel hield wel altijd hoop op herstel. Het bedrijf bleef ook relatief hoge dividenden uitkeren, daarbij geholpen door de solide financiële positie.

Weg omhoog

Sinds het vierde kwartaal 2017 groeit Brunel weer, en deze lijn zet zich dit jaar door. De weg omhoog valt samen met de komst van de nieuwe ceo Jiko Andringa, die Jan Arie van Barneveld opvolgde. Van Barneveld was al sinds 2000 topman van het concern en is nu voorzitter van de raad van commissarissen. Andringa werkte hiervoor bij Manpowergroup.

Volatiel koersverloop vraagt stalen zenuwen van beleggers
De koers van Brunel heeft over de afgelopen vijf jaar een bijzonder volatiel verloop gekend. Begin april 2014 werd een piek van €26 neergezet. Eind augustus vorig jaar zakte de koers onder de €10. Inmiddels noteren we weer 40% hoger. Over zowel 2015 als 2016 bedroeg de pay-out 200%. Dat heeft zeker koersondersteunend gewerkt.

Over het eerste kwartaal van 2018 kon Andringa een mooie autonome groei van 11% overleggen en verbeterde het ebit-resultaat met 26%. Dergelijke hoge percentages volgen natuurlijk op de forse knauw in 2017, toen het operationele resultaat met 37% daalde. Toch is de groei hoopvol, zeker omdat deze zich versterkt lijkt door te zetten. Andringa heeft zich zelfs ten doel gesteld nieuwe winstrecords met Brunel te gaan behalen.

Nieuwe organisatiestructuur

Daartoe heeft de nieuwe topman in de eerste plaats de organisatiestructuur onder handen genomen. Werd hiervoor gerapporteerd op basis van regio en activiteit, vanaf nu is Brunel opgedeeld in vijf geografische regio’s. De grootste regio is DACH, waar Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië onder vallen. Dan volgen de regio Nederland, de regio Australasia, de regio Midden-Oosten & India en de regio Rest of World. Eerder waren Australië en het Midden-Oosten nog opgenomen onder de mondiale energiesector ‘Global Business’.

Door deze nieuwe structuur is het niet langer direct duidelijk hoe Brunel vaart binnen de voor haar zo belangrijke olie- en gasindustrie. Het concern lijkt daarmee vooruit te lopen op een verdere expansie in bijvoorbeeld de financiële en juridische sectoren. De internationale activiteiten van Brunel waren altijd voor het leeuwendeel aan de olie- en gasmarkten gerelateerd, maar dat percentage neemt af van circa 80% naar een geschatte 70% dit jaar.

Brunel betreedt ook nieuwe landen en is druk doende de organisatie de digitaliseren. Zo werkt het bedrijf met één wereldwijd IT-systeem, waarbij alle kantoren met elkaar zijn verbonden. Door al dit soort efficiencyslagen, en natuurlijk geholpen door economische meewind, moet Brunel de malaise van de afgelopen jaren achter zich laten.

Hoge verwachtingen

Een concrete winstverwachting voor dit jaar heeft Brunel niet uitgesproken. Ook is over het eerste kwartaal geen nettowinstcijfer verstrekt. Wel verwacht de uitzender dat de groei verder zal accelereren in de loop van het jaar. Ook de winstgevendheid zal verbeteren.

Dat zijn bemoedigende berichten, zeker nu er steeds meer geluiden klinken dat de uitzendmarkten de beste groei-jaren alweer achter zich hebben. Wij taxeren voor dit jaar niettemin een winst per aandeel van €0,50, ruim het drievoudige van vorig jaar. Daarmee zijn we nog behoorlijk voorzichtig, want analisten van ABN Amro rekenen op een winst per aandeel van €0,58. De bank hanteert een koopadvies met koersdoel €18.

Op de huidige koers van €14,30 bedraagt de koers-winstverhouding circa 29. Deze forse waardering noopt het bedrijf de winst de komende jaren verder op te schroeven. Maar zelfs bij een winstverdubbeling volgend jaar is de k/w nog altijd bijna 15. Gezien de mogelijke groeivertraging van de wereldeconomie brengen wij ons advies terug van houden naar ‘verkopen’.

Minder werkdagen

Bij deze adviesverlaging speelt ook mee dat het tweede kwartaal drie werkdagen minder telt, zowel in Nederland als in Duitsland. Dit punt kwam naar voren in het rapport van ABN Amro en was niet te lezen in de vooruitzichten die Brunel voor het tweede kwartaal schetste. Dit gegeven kan een significant negatief effect op het resultaat hebben, en kan de markt negatief verrassen.

Maar afgezien van dit kortetermijneffect willen wij ook eerst meer bewijs zien dat de groei bij Brunel zich de komende jaren in een hoog tempo kan blijven voortzetten. Voor het verwachte dividendrendement van 1,7% zijn er ook betere alternatieven, al bestaat er een kans dat Brunel wederom 100% van de winst uitkeert. Dat zou het dividendrendement op een wel aantrekkelijke 3,5% brengen. Dat is echter afhankelijk van de verwachte groei en eventuele overnamekansen.

Brunel, de eeuwige overnamekandidaat
Brunel is lange tijd als de ideale bruid gezien voor menig uitzendconcern vanwege de hoge marges die het concern altijd maakte. Nog altijd geldt Brunel als dé overnamekandidaat. Oprichter Jan Brand bezit nog altijd 62,38% van de stukken. Zowel Brand als president-commissaris Van Barneveld bereikten dit jaar de pensioengerechtigde leeftijd. Het lijkt aannemelijk dat Brand wel wil verkopen, maar de markt zit niet mee. Ook wij denken dat de waardering momenteel te hoog is, zeker gezien de onzekere vooruitzichten. Als Brunel de afhankelijkheid van de olie-en gasmarkten flink terugbrengt, staan er mogelijk meer geïnteresseerden op.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!