Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
kopen
image description
Opinie Christian Slagter-Koster, 9 jul 2018 11:21

Beurzen vandaag: een goed begin van de nieuwe week

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
kopen

In ons dagelijkse rondje langs de beurzen bekijken we de grootste stijgers en dalers in Europa en de VS. Vandaag: Het positieve Amerikaanse banenrapport van vorige week en de aankomende tweedekwartaalcijfers zorgen deze week hopelijk voor een beter beurssentiment.

De afgelopen week werden indicies binnen zowel Europa als de Verenigde Staten voornamelijk gedrukt door de oplopende spanningen omtrent het wereldwijde handelsconflict. Het uiterst positieve banenrapport uit de VS kon daarom niet op een beter moment komen voor beleggers. Daaruit bleek dat onder andere de werkgelegenheid in de maand juni sterk is toegenomen. Ook Duitsland kwam vanmorgen met groeicijfers voor zowel de export als import.

Tegelijkertijd zal ook deze beursweek in het teken staan van de ontstane handelsoorlog. Verder is binnen het Verenigd Koninkrijk de spanning omtrent de naderende Brexit opgelopen, nadat de Britse onderhandelaar David Davis zondagavond zijn ontslag had ingediend. Davis is het niet eens met de voorgenomen handelsstrategie en akkoorden tussen het VK en de EU. Er wordt nu gevreesd dat dit de positie van premier Theresa May tot wankelen kan brengen.

Ondertussen kijken beleggers vooral uit naar de eerste halfjaar- en tweedekwartaalcijfers die deze week gepresenteerd zullen worden.

NEDERLAND

De AEX begint de nieuwe week met een plus van 0,9% op 558 punten. Altice Europe werd aan de kooplijst van RBC toegevoegd, nadat het bedrijf had aangekondigd het beloningsbeleid voor niet-uitvoerende bestuurders van de agenda te schrappen bij de eerstkomende vergadering. Ook KPN werd toegevoegd aan de kooplijst van RBC. Ondertussen wist TomTom zijn positie in Afrika te versterken door minderheidsaandeelhouders uit te kopen en heeft Galapagos het ontwerp voor een mogelijk nieuw medicijn tegen longfibrose afgerond.

Air France-KLM maakte bekend dat de voormalig topvrouw van de metro van Parijs, Catherine Guillouard, wordt gezien als de mogelijk nieuwe bestuursvoorzitter. Daarnaast bleek de luchtvaartmaatschappij over de afgelopen maand 9,3 miljoen passagiers te hebben vervoerd, een stijging van 3,7% op jaarbasis. Vrachtverkeer nam op jaarbasis toe met 3,2%.

In het verlengde van de Brexit-spanningen maakte Philips bekend het VK te zullen verlaten bij een ‘harde Brexit’, waarbij geen enkele handelsafspraak wordt gemaakt.

Grootste stijgers AEX/AMX om 10:25 uur:

 • Air France-KLM +7,7%
 • Besi +6,3%
 • Takeaway.com +3,2%

Grootste dalers AEX/AMX om 10:25 uur:

 • SBM Offshore -1,5%
 • Wereldhave -0,2%
 • Unibail-Rodamco -0,1%

EUROPA

De Eurostoxx50 is de nieuwe beursweek van start gegaan met een plus van 0,6%, op 3466 punten. Duitsland presenteerde deze ochtend positieve cijfers voor zowel de import als export over de maand mei. Zo nam de export toe met 1,8% op maandbasis en steeg de import met 0,7%. Hierdoor wist Duitsland het totale handelsoverschot verder terug te dringen, tot €19,7 mrd.

Grootste stijgers Eurostoxx50 om 10:25 uur:

 • ASML +2,1%
 • Deutsche Post +1,1%
 • Schneider Electric +0,9%

Grootste dalers Eurostoxx50 om 10:25 uur:

 • Iberdrola -3,3%
 • Volkswagen -0,9%
 • Sanofi -0,6%

VERENIGDE STATEN

De Dow Jones sloot vrijdag af in de plus. De index won 0,4% en kwam uit op 24.456 punten. Na een week vol spanningen omtrent de handelsoorlog, werd het tij gekeerd door het gepresenteerde Amerikaanse banenrapport over de maand juni. De werkgelegenheid nam toe met 213.000 banen. Wel bleek dat ook de werkloosheid was gestegen naar 4%. Ook de uurlonen namen op jaarbasis toe met 2,7%.

Grootste stijgers Dow Jones op 6 juli:

 • General Electric +3,1%
 • Microsoft +1,4%
 • Apple +1,3%

Grootste dalers Dow Jones op 6 juli:

 • Caterpillar -0,3%
 • DowDuPont -0,2%
 • Nike -0,1%

GRAFIEK VAN DE DAG

KBC wees deze morgen op de netto intrestbetalingen van de Europese overheden (in % van het bruto binnenlands product). De lage rente en korte looptijden op schuldpapier zorgen er volgens KBC voor dat hogere nominale schulden makkelijk gedragen kunnen worden.

Netto intrestbetalingen Europese overheden

Agenda

Maandag

 • Betalingsbalans Japan

Dinsdag

 • Industriële productie Nederland
 • Industriële bestedingen Nederland
 • Handelsbalans Verenigd Koninkrijk
 • Economisch sentiment Duitsland

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!