Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
kopen
image description
Opinie Michiel Pekelharing, 7 jul 2018 11:00

Nabeurs: vakantie en de beste beleggingsmaand

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
kopen

Amerikanen nemen dit jaar weer wat meer vakantiedagen op en dat is een gunstig economisch signaal. Reden te meer om aandelen nog even vast te houden in wat historisch gezien de beste beleggingsmaand is.

Bijna in alle opzichten is de Amerikaanse economie weer terug tot op of boven het niveau van voor de kredietcrisis van tien jaar geleden. De werkloosheid is gedaald tot 3,8%, zodat de arbeidsmarkt er in dit opzicht het beste voorstaat sinds 2000. Het bbp van het land stevent dit jaar af op bijna $20.000 mrd. Daarmee is de omvang van de economie ruim een derde groter dan in 2008.

Time Off

Nu blijkt ook dat het aantal vakantiedagen dat Amerikanen opnemen, langzaam stijgt richting het niveau van voor de crisis. Gemiddeld nemen werknemers dit jaar 17,2 dagen vrij, volgens het rapport State of American Vacation 2018 van Project: Time Off. Dat is 0,4 dag meer dan in 2017, wat ook al een lichte verbetering was ten opzichte van 2016. Voorlopig is het lange termijn gemiddelde van 20,3 dagen echter nog een behoorlijk eind weg.

Zomervakantie

In Nederland is de zomervakantie in het zuiden van het land net begonnen. Volgende week volgt het midden en een week later het noorden. Bijna elke Nederlander heeft de mogelijkheid om er dan een poosje tussenuit te gaan. Werknemers krijgen hier een wettelijk aantal vakantiedagen per jaar: voldoende om vier weken vrij te nemen.

In de Verenigde Staten ontbreekt een dergelijke regeling. Daar moeten werknemers zelf onderhandelen over hoeveel vrije dagen ze krijgen. In de meeste Nederlandse CAO’s en arbeidscontracten is zelfs een hoger aantal vakantiedagen vastgelegd dan het wettelijk minimum. Gemiddeld hebben we in Nederland 25 vakantiedagen per jaar. In Duitsland zijn dat er 29, in Japan 35 en in Oostenrijk zelfs 38. Dat betekent overigens ook niet dat al die dagen ook daadwerkelijk worden opgenomen. Wie zich zorgen maakt over zijn baan, zal niet snel lekker op vakantie gaan.

Economische impuls

Het toenemende aantal opgenomen vakantiedagen is dan ook een gunstig signaal over de Amerikaanse economie. Mensen hebben kennelijk meer vertrouwen in hun baanzekerheid. En er zitten nog meer voordelen aan de groeiende vakantielust in de Verenigde Staten. Project: Time Off heeft becijferd dat het grotere aantal vakantiedagen een economische impuls van $30,7 mrd oplevert. Dat is voor een deel te danken aan zaken zoals vliegtickets en hotelovernachtingen. Daar komt bij dat bedrijven soms tijdelijk personeel moeten vinden om ervoor te zorgen dat al het werk toch gedaan wordt.

Al met al leverde de toenemende vakantiedrift ruim 200.000 nieuwe banen op. Aan de andere kant nam meer dan de helft van de Amerikanen niet alle vakantiedagen op. Door de circa 705 miljoen niet opgenomen vakantiedagen liep de economie een extra stimulans mis van $255 mrd. Met andere woorden: als werknemers alle dagen opnemen, zou de economische groei een procentpunt hoger liggen.

Ga op vakantie

De belangrijkste les van het onderzoek van Project: Time Off is dat als je de kans krijgt, je er echt even tussenuit moet gaan. Uit allerlei studies blijkt dat de productiviteit van vakantiegangers niet onderdoet voor die van werknemers die zoveel mogelijk doorwerken. Sterker nog: als je 11 dagen of meer ertussenuit gaat, neemt de kans op een bonus of een promotie met circa 30% toe, blijkt uit een onderzoek van de Analysebureau Oxford Economics op basis van gegevens over de vakantiepatronen van Amerikaanse werknemers. Helaas kunnen aan die studie geen rechten worden ontleend.

Campingrally

Ten slotte is er nog één ding dat je vooral niet moet doen voordat je op vakantie gaat: aandelen verkopen. Sinds 1928 is juli namelijk de beste beleggingsmaand. Uit cijfers die Edward Yardeni – oprichter en eigenaar van Yardeni Research – verzamelt, blijkt dat het gemiddelde rendement van de S&P500 Index in juli op 1,5% ligt. Dat is net iets meer dan de 1,4% van december. In de afgelopen 80 jaar leverde de julimaand 52 maal een positief rendement op. In deze maanden lag het rendement op 5,0%, tegenover een daling van 3,2% in de julimaanden met een negatief rendement.

Wie toch uit wil stappen, kan dat beter doen bij terugkeer van vakantie. September is namelijk met afstand de slechtste beursmaand. Het gemiddelde rendement komt op -1,0% en sinds 1928 werden 49 van de 89 maanden met verlies afgesloten. Voorlopig is het voor beleggers echter tijd om te hopen op een campingrally en om te genieten van hun vakantie.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!