Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
kopen
image description
Opinie Karel Mercx, 6 jul 2018 09:00

Fredrik Bjelland: ‘Iedereen is onderwogen in China’

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
kopen

Skagen Kon-Tiki belegt in veertig tot vijftig bottom-up geselecteerde aandelen uit de opkomende markten. Dat rendeert de laatste vijf jaar slechter dan de benchmark. Fredrik Bjelland legt uit waarom.

Met slechts 40 à 50 aandelen in de beleggingsportefeuille probeert Fredrik Bjelland een hoger rendement te behalen dan de MSCI Emerging Market Index, waar ongeveer 900 aandelen in zitten. Op de lange termijn heeft Skagen Kon-Tiki een mooi trackrecord. Sinds 2002 is er – na aftrek van alle kosten – een rendement van 557,5% behaald. De bench­mark staat op 310,3%. In de afgelopen vijf jaar verloor het beroemde fonds uit Noorwegen het echter van de index, met 25,5% tegenover 40,35%.

Hoe spelen jullie in op de huidige crisis in de opkomende markten?

Niet, ik kijk niet top-down naar de markt, maar bottom-up. De enige reden om naar de Emerging Market Index te kijken, is om te checken hoe wij het relatief doen. Ik positioneer het fonds niet voor een handelsoorlog. Ik zie dat er grote krachten aan het werk zijn in de opkomende markten en dat zorgt voor kansen. Een escalerende handelsoorlog is sowieso slecht voor aandelen. Wat wij nu zien, is dat aandelen bewegen op de kans dat er een escalerende handelsoorlog komt, meer is het niet.

‘China, dat steeds meer macht naar zich toetrekt, is een van de belangrijkste ontwikkelingen van deze tijd. In de afgelopen honderd jaar heeft geen land meer rijkdom gecreëerd dan China. Wij hebben bijvoorbeeld aandelen Sinotrans, wat het grootste logistieke bedrijf is in China. Dit bedrijf heeft veel te verliezen als de handelsoorlog gaat escaleren. Het bedrijf heeft echter goede assets die te verkrijgen zijn voor een goede prijs. De koers-winstverhouding is daarnaast uitgedrukt in één cijfer. Dit biedt bescherming.

‘De problemen in Argentinië, Brazilië, Turkije en India zijn de traditionele problemen die ontstaan wanneer de Amerikaanse dollar sterk stijgt. Het is onze taak om ondanks al die problemen de aandelen te vinden die goed zullen presteren. Met dit soort koersdalingen zijn er altijd aandelen die overdreven veel zijn gedaald. Die kopen wij.

‘Wij hebben geen enkele regel in het fonds. Hoe aantrekkelijker de belegging, hoe groter onze positie in het desbetreffende aandeel. Aandelen worden verkocht vanwege geldstromen (bijvoorbeeld in ETF’s) of omdat beleggers een bepaalde hoeveelheid van de beleggingspositie aan een bepaald land willen wijden. Dit soort verkopen, die niet gerelateerd zijn aan bedrijfscijfers, biedt kansen.’

Wat zijn uw grootste posities in Turkije?

‘Dat zijn de conglomeraten Haci Omer Sabanci Holding en Anadolu Grubu Holding. Ze staan respectievelijk 30 en 20% in de min voor 2018. Beide bedrijven hebben sterke balansen. Deze aandelen zijn op te pakken met een enorme discount. Er is geen reden dat ze net zo sterk dalen als de gehele Turkse markt en toch is het zo. Dit vinden wij aantrekkelijk proposities om in te beleggen of om extra bij te kopen. Wij bedenken wel voortdurend wat te doen als wij er naast zitten en deze bedrijven toch last blijken te hebben van de crisis in de opkomende markten.’

De Emerging Market Index verliest dit jaar tot dusver bijna 1% en Ska­gen Kon-Tiki bijna 5%. Waarom gaan de mooie bedrijven harder onderuit dan de benchmark?

‘De reden dat wij een lager rendement laten zien dan de benchmark is onze aandelenkeuze in Turkije, China, Rusland, Indonesië en Chili. Op het gebied van sectoren komt het door industrie, materialen en informatietechnologie op aandelengebied door het Zuid-Koreaanse Samsung Electronics en de Russische supermarkt Magnit.’

‘Op de lange termijn heeft onze performance eronder te lijden dat in de afgelopen tien jaar groeiaandelen in de opkomende markten beter hebben gepresteerd dan waardeaandelen. De oorzaken liggen volledig bij de dalende rente. Het verschil tussen groei en waarde is nog nooit zo hoog geweest in de opkomende markten. Hoe lager de rente, des te meer beleggers kunnen hopen en dromen. Dit gaat veranderen en dan zal Skagen Kon-Tiki sterk presteren.’

‘Op basis van de k/w krijgt de belegger in opkomende markten een korting van 25%’

Hoe kijkt u aan tegen China?

‘Ik heb 2,5 jaar in Shanghai gewoond en daardoor ken ik China denk ik goed. Een aantrekkelijk aandeel is Gree Electric Appliances. Dit jaar behoort dit tot de top-4 van best presterende aandelen binnen ons fonds. Een thema dat ik met belangstelling volg is de aanpak van corruptie. De overheid is bijvoorbeeld bezig de distributie van de farmaceutische industrie aan te pakken. Het gevolg is dat er minder schijven zijn in de export waar geld blijft plakken, waardoor de aandelen binnen de farmaceutische industrie hogere winstcijfers kunnen laten zien.’

Is dit een goed moment om te beleggen in Skagen Kon-Tiki? Het verslaan van de benchmark op lange termijn is leuk, maar voor elke belegger is absoluut rendement het belangrijkste.

‘De lezers van dit artikel en Skagen Kon-Tiki zitten op één lijn. Ons rendementsdoel is 40% per twee jaar. Dit is helaas niet wat wij de laatste jaren hebben laten zien.

‘De koersen van aandelen zijn in het afgelopen halfjaar gedaald, waardoor er meer kansen zijn voor hogere rendementen. Ik ben goed in het vinden van ondergewaardeerde aandelen, maar ik ben niet goed in het timen van de markt. Elk onderzoek over de aandelenmarkt laat zien dat het belangrijk is om altijd vol in de markt te zitten. Wachten met cash op de naderende dip is nooit goed. Wij zien in deze weken volatiliteit op de beurs, maar dat is iets anders dan het permanent verlies van kapitaal. Chinese aandelen maken 0,1% uit van de MSCI World, en Amerikaanse aandelen 60%. Dat slaat nergens op. Iedereen is in feite onderwogen in China. Op basis van k/w krijgt de belegger in de opkomende markten een korting van 25% ten opzichte van de rest van de wereld. De groei van de boekwaarde is hetzelfde. Dit betekent beleggen met korting, wat weer zorgt voor hogere toekomstige rendementen als de korting verdwijnt.’

 

 

WIE IS > Fredrik Bjelland, hoofdbeheerder Skagen Kon-Tiki

2017 Hoofd Chinese beleggingen, Norges Bank Investment Management

2014 Aandelenanalist, Norges Bank Investment Management

2011 Aandelenanalist, Morgan Stanley

2005 Consultant, Price Waterhouse Coopers

2002 Master Manufacturing Engineering &  Management, Durham University

 

Hoge active share biedt geen garantie
De active share is het percentage van het beleggingsfonds dat afwijkt van de benchmark. Zit er niets in het beleggingsfonds dat ook in de benchmark zit, dan is de active share 100%.  Doet het fonds precies hetzelfde als de benchmark, dan is de active share o%. Hoe lager de active share hoe lastiger het is om een beter rendement te geven dan de onderliggende index. Er zitten immers allemaal dezelfde beleggingen in. In de regel zijn beleggingsfondsen pas interessant wanneer de active share hoger is dan 60%.  Skagen Kon-Tike zit al jaren rond een active share van 95%. Dit is niet vreemd. Zij kiezen immers maar 40 á 50 aandelen uit om te proberen de benchmark met 900 aandelen te verslaan. Dit is geen garantie om de benchmark te verslaan, maar wel een vereiste.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!