Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
kopen
image description
Advies Hein Praats, 5 jul 2018 11:41

SBM Offshore levert 7% koerswinst in één klap weer in

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
kopen

SBM Offshore is vandaag de gebeten hond op de Amsterdamse beurs. Dat komt door een tussentijdse uitspraak van een Braziliaanse rechtbank in de al jaren durende corruptiezaak met Petrobras.

De rechtbank heeft de oliegigant uit Brazilië vandaag opgedragen om een deel van de betalingen aan de Nederlandse toeleverancier aan de olie- en gasindustrie in te houden. De rechter probeert op die manier een gedeelte van de uiteindelijk te bepalen – en betalen – boete in het corruptieschandaal veilig te stellen. Hij wijst er daarbij op dat schade niet gemakkelijk valt te verhalen op een buitenlands bedrijf als SBM.

De schrik erin

Over de hoogte van het maandelijks in te houden bedrag is nog niets bekend. De federale rechtbank in Rio de Janeiro heeft aan Petrobras en SBM gevraagd om eerst nadere informatie te verstrekken. De Nederlandse ontwerper en bouwer van drijvende platforms voor de productie en op- en overslag van olie en gas laat in een reactie weten het absoluut oneens te zijn met de tussentijdse beslissing. Niettemin schrokken beleggers van de uitspraak: het aandeel staat op het moment van schrijven 6,5% in de min. Daarmee is de koerswinst die eerder deze week werd geboekt toen de opdracht voor een tweede FPSO voor ExxonMobil bekend werd gemaakt, volledig tenietgedaan.

Het glas toch halfvol

Wij zien dit tussenvonnis echter als een positieve ontwikkeling, omdat het een nieuwe stap is naar het definitief omslaan van deze zwarte bladzijde in het bestaan van SBM Offshore. Tevens is hiermee de (hernieuwde) toegang tot de Braziliaanse markt, goed voor 50% van SBM’s omzet, weer een stapje dichterbij gekomen. Bovendien heeft SBM in 2016 al zo’n $280 mln gereserveerd voor de afhandeling van dit hoofdpijndossier met de Braziliaanse autoriteiten. Wij handhaven ons koopadvies.

Dit artikel is een aanvulling op een artikel dat een paar dagen eerder is gepubliceerd op de website. Dat artikel is bij publicatie van deze aanvulling echter nog niet in druk verschenen. Voor het advies maakt dit echter niet uit.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!