Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
kopen
image description
Opinie Hein Praats, 5 jul 2018 10:00

Hoger rendement met ESG-beleggen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
kopen

Het belang van Environmental, Social en Governance factoren is de laatste jaren fors toegenomen. Beleggen vanuit puur idealisme maakt plaats voor maatschappelijk verantwoord beleggen met minder risico en hoger rendement.

ESG staat voor milieu, maatschappij en bestuur; drie brede gebieden van maatschappelijk verantwoord ondernemen die onderwerpen als bescherming van het milieu, het tegengaan van kinderarbeid en het stimuleren van genderdiversiteit omvatten. ESG-beleggen is een benadering van beleggingsbeslissingen die een steeds grotere rol speelt in het beleid én de prestaties van bedrijven met betrekking tot maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Zo waarlijk helpe mij God

Het fenomeen van verantwoord beleggen vindt zijn oorsprong al in het Amerika van de jaren ‘20 uit de vorige eeuw. Kerken begonnen toen bij beleggingsbeslissingen over hun vermogen het uitsluitingsprincipe toe te passen. Op basis van geloof werd bijvoorbeeld niet belegd in bedrijven in de alcohol- of tabaksindustrie. Zo’n vijf decennia later leidde de wereldwijde afschuw van het apartheidsregime in Zuid-Afrika tot een van de bekendste voorbeelden van selectieve desinvesteringen op basis van ethische grondslag.

Dergelijke verantwoorde beleggingen werden jarenlang als een nichecategorie beschouwd, waarbij ethische of morele overwegingen boven het behalen van financieel rendement werden geplaatst. Met de invoering van de ‘Principles for Responsible Investment’ van de Verenigde Naties in 2006, begonnen deze ideeën zich snel te verspreiden onder zowel particuliere als institutionele beleggers. Hoewel ESG door velen nog altijd als een overtuiging wordt beschouwd, blijkt uit onderzoek dat bedrijven met een hoge ESG-rating een aanzienlijk hoger rendement op het eigen vermogen behalen met een lagere volatiliteit in de aandelenkoersen. Dat komt naast het wereldwijd verhogen van de levensstandaard en het beschermen van de planeet tevens tot uiting in een superieure koersontwikkeling van de aandelen van die bedrijven, die door de minder wispelturige beweeglijkheid ook nog eens leidt tot lagere beleggingsrisico’s.

‘Ouwe jongens krentenbrood’

De meest tastbare ESG-factor, die mondiaal als een van meest urgente duurzaamheidsrisico’s wordt beschouwd, is de aantasting van het milieu. Hoe meer bedrijven zich operationeel verbeteren op gebieden als waterverspilling en -vervuiling, afvalbeheer en CO2-uitstoot, hoe meer dat zich vertaalt naar de aandelenkoersen van die bedrijven. Maar ook een minder tastbare ESG-factor als ‘degelijk’ bestuur werpt zijn vruchten af. Een steeds vernieuwende en gediversifieerde samenstelling van het bedrijfsbestuur komt het duurzaamheidsproces meer ten goede dan vastgeroeste, ouwe-jongens-krentenbrood directies. Vooral met het oog op dat laatste: uit onderzoek blijkt dat beter presterende bedrijven meer vrouwen in de raad van bestuur hebben.

ESG-scores worden tegenwoordig steeds meer geïntegreerd in beleggingsstrategieën. Hierbij zijn de resultaten overigens vaak niet meteen zichtbaar. Of het nu gaat om de energietransitie van ‘oude’ naar hernieuwbare energie of om het implementeren van efficiënte afval- en waterbeheersystemen; dit kost tijd en geld. Beleggers moeten daarom hun (steeds korter wordende) tijdshorizon weer zien te verlengen.

Bedrijven die in staat zijn om constant duurzame verbeteringen door te voeren, zullen op de lange termijn beloond worden. Beleggers die daarop inspelen hebben zowel ecologisch als financieel veel te winnen. Door de ontwikkeling van duurzaamheidstandaarden en een toename in openbaarmaking van ESG-gegevens wordt het geven van openheid en transparantie door bedrijven gestimuleerd. Hierdoor kunnen beleggers actief op zoek naar bedrijven die voorop lopen in maatschappelijk verantwoorde bedrijfsvoering. Voor de meer passieve belegger is inmiddels een veelheid aan ESG-ETF’s beschikbaar.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!