Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
kopen
image description
Advies Jaap Barendregt, 4 jul 2018 15:34

Aanval op bedrijfsstructuur Nestlé

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

Hedgefund Third Point heeft bij monde van Daniel Loeb serieuze voorstellen gedaan om Nestlé af te slanken met het doel een hoger rendement voor beleggers te realiseren. Het hedgefund heeft een klein belang in Nestlé.

Third Point wil dat Nestlé de activiteiten bij ijs, diepvriesproducten en chocolade afsplitst en zichzelf in drie divisies verdeelt met elk een eigen ceo. Het gaat om de onderdelen drank, voeding en kruidenierswaren. Uitvoering van de plannen van Third Point komt volgend Daniel Loeb neer op het verlies van ongeveer 15% van de omzet. Voorts zou een buitenstaander met kennis in de voeding- en dranksector deel moeten gaan uitmaken van het bestuur.

De bedoeling is dat Nestlé zich door de eenvoudiger structuur meer kan concentreren op de sterke terreinen. Ook moet er zo makkelijker rekenschap kunnen worden afgelegd over de activiteiten. De verkoop van de grote deelneming in L’Oréal behoort dan ook tot de voorstellen. Het hedgefund vindt dat er bij Nestlé te veel wordt aangemodderd en dat er kansen worden gemist.

Antwoord van Nestlé

Nestlé heeft niet direct gereageerd op de punten van Third Point. In een bericht heeft het bedrijf er echter wel op gewezen dat het op koers ligt om de doelstellingen te halen die zijn opgesteld voor 2020. Dat betreft een autonome omzetgroei van 5% (voor 2018 is dat nog 2 tot 4%). Teneinde de groei en operationele marge te verhogen zijn onderdelen verkocht, zoals chocolade in de VS, en worden aanvullingen gekocht, zoals dierproducten in het VK. Om die 5% te halen zal echter meer groei uit de VS en de opkomende markten moeten komen.

Conclusie

Conglomeraten zijn uit de tijd. Hedgefunds vallen vooral bedrijven aan die een baaierd aan activiteiten hebben, zoals ook ThyssenKrupp. Zij dringen aan op splitsing, in de verwachting dat de afgesplitste onderdelen scherper in hun markten zullen koersen en beter zullen presteren. Soms zal dat ook zeker  zo zijn. Voorbeelden van die bedrijven zijn General Electric, Philips, Siemens en ThyssenKrupp. Daar wordt inmiddels soms verbetering gerealiseerd. Het zijn ook bedrijven die van tijd tot tijd slechte prestaties lieten zien.

Dat kan nu niet bepaald gezegd worden van Nestlé. Dat bedrijf presteerde lange tijd prima, en is alleen de laatste jaren qua groei teruggevallen. Dat heeft deels met verzadigde ontwikkelde markten te maken. Het hoeft niet per se te betekenen dat Nestlé zich moet opsplitsen. Als conglomeraat heeft het in het verleden goed gepresteerd, net als Unilever. Wel merkt het bedrijf in het bericht terecht op dat suggesties van aandeelhouders altijd welkom zijn. Ik denk alleen dat de top van Nestlé naar aanleiding van deze fundamentele kritiek voorlopig geen maatregelen zal nemen. Er is immers al een verandering in gang gezet, zoals het bericht dus ook meldt. Ik heb echter vanwege de beperkte huidige groei en voorlopig beperkte groeiverwachtingen wel een verkoopadvies voor Nestlé staan.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!