Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Advies Hildo Laman, 3 jul 2018 11:04

Forse daling maakt Besi lekker goedkoop

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

Besi heeft aangegeven dat de omzetgroei dit kwartaal geen 10 tot 15% zal bedragen, maar 4%. Daardoor stond het aandeel dinsdagochtend zo’n 8% lager. Deze koersdaling komt bovenop de dalingen die beleggers de maanden daarvoor al voor de kiezen hadden gekregen. De koersdalingen zijn bijzonder vervelend, net als de lagere omzetgroei, maar we denken dat beleggers te extreem reageren.

Besi had bij de laatste kwartaalcijferpresentatie aangegeven een omzetgroei in het tweede kwartaal te verwachten van 10 tot 15%. Door het annuleren van een order van €28 mln (door een maker van smartphonechips) komt de groei lager uit, op 4% ten opzichte van het eerste kwartaal. Dat betekent dat de omzet €161 mln zal bedragen.

Geen paniek

De verlaging is zeker een tegenvaller, maar beleggers hoeven niet in paniek te raken. Het tweede kwartaal zal nog altijd het op-één-na beste kwartaal ooit worden.

De angst bij beleggers is natuurlijk dat de groeiperiode voor Besi voorbij is. Maar kleine schommelingen in de kwartaalomzet zijn niet uniek. We vinden de huidige verwachte kwartaalomzet geen teken dat het bedrijf en de sector een recessie ingaan. In de chipsector zijn er bedrijven waar het dit jaar wat minder goed gaat dan verwacht, zoals TSMC, maar er zijn er ook waar het juist goed gaat. Zo heeft Intel de omzet- en winstverwachting voor dit jaar in april verhoogd, na flinke groei in het eerste kwartaal. Samsung had zelfs een 33% hogere omzet uit halfgeleiders in het eerste kwartaal, en de vooruitzichten voor de rest van het jaar waren positief.

Wie-o-wie
Besi heeft geen naam genoemd van het bedrijf dat een order heeft geannuleerd. Dat is logisch in een dergelijke situatie: de klant zou er niet blij mee zijn als een leverancier dit zomaar bekend zou maken. Maar wij kunnen natuurlijk wel speculeren over welke klant het zou kunnen zijn. Het ging om een klant die hoogwaardige onderdelen voor smartphones maakt. TSMC heeft dit voorjaar laten weten dat de omzet uit smartphonechips tegenviel. Ons vermoeden is dus dat het TSMC is die de order heeft ingetrokken. Maar TSMC verwacht nog altijd een omzetgroei, van 5%. Ook dit bericht is dus geen hard bewijs dat het neerwaarts zal gaan met sector.

 

Advies Besi

Op basis van de gegeven verwachting rekenen we nu op een winst per aandeel in het tweede kwartaal van €0,51. We verlagen onze verwachting voor het hele jaar van €2,24 naar €2,05. Op basis van dit getal is de k/w op het moment van schrijven nog geen 11. Daarmee vinden we dat het risico dat we ongelijk krijgen en er dit jaar wél een recessie in de sector komt, grotendeels in de waardering is meegenomen. Als het daarentegen meevalt, kan de koers met tientallen procenten omhoog.

Het dividend is afhankelijk van het jaarresultaat. We verlagen dus onze taxatie voor het dividend over dit jaar van €2,00 naar €1,80.  Het advies blijft ‘kopen’.

 In € mlnkw2 ’18 (t)kw1 ’18kw.4 ’17kw.3 ’17
Omzet161,0154,9153,2159,3
Nettowinst38,637,143,652,9
Wpa (in €)0,510,710,590,50

Tags

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!