Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 2 jul 2018 11:33

Pharming op de drempel van preventiemarkt

0 0 Leestijd ongeveer

Pharming doet met Ruconest goede zaken in de VS, maar er tekent zich een flinke verschuiving af op de HAE-markt. Deze zomer zal het biotechbedrijf meer duidelijkheid krijgen over de nabije toekomst.

Met een koersstijging van meer dan 300% in de afgelopen twaalf maanden is Pharming een absolute blikvanger op de Amsterdamse beurs. De koerswinst is voornamelijk te danken aan de strategische keuze om de distributie van medicijn Ruconest weer in eigen hand te nemen. Ruconest is een middel tegen de zeldzame huidziekte angio-oedeem (HAE), die circa een op de 30.000 mensen treft. Sinds Pharming de rechten in augustus 2016 terugkocht, is er veel energie gestopt in de uitbouw van een eigen Amerikaans verkoopapparaat. In de Verenigde Staten verdrievoudigden de inkomsten vorig jaar naar $95 mln. Dankzij de Amerikaanse groei stevent de onderneming in 2018 af op een concernomzet van €130 à €140 mln. Door de oplopende inkomsten heeft Pharming in het eerste kwartaal de eerste winst ooit geboekt. De kans is groot dat de groei de komende jaren doorzet, maar het concern heeft niet alle kaarten in eigen hand.

Liever voorkomen dan genezen

Ondanks de snelle groei neemt Ruconest een bescheiden rol in op de Amerikaanse HAE-markt. Cinryze (+3% naar $657 mln) van het Britse biotechbedrijf Shire is marktleider, net voor Firazyr (+14% naar $581 mln) van hetzelfde concern. Daarnaast is Berinert (+30% naar $315 mln) van het Amerikaanse CSL Behring eveneens een stuk groter dan Ruconest. De komende jaren gaat zich echter een flinke verandering voltrekken op deze markt. De focus verschuift van het bestrijden van HAE-aanvallen naar het voorkomen daarvan. De omzetverhouding tussen beide terreinen is momenteel 70/30. Over vijf jaar is dat waarschijnlijk 20/80 zijn. Een tweede belangrijke verandering is dat er een nieuw middel in de schijnwerpers komt te staan. De FDA bepaalt uiterlijk 26 augustus of Shire groen licht krijgt voor de marktintroductie van Lanadelumab.

Effectiviteit en toedieningsgemak

Lanadelumab is gericht op het voorkomen van HAE-aanvallen. Het medicijn heeft twee voordelen ten opzichte van Cinryze, dat hiervoor nu het vaakst wordt ingezet. Uit onderzoek blijkt dat het gemiddelde aantal aanvallen met 87% kan worden teruggebracht. Bij Cinryze ligt dat percentage op 54%. Lanadelumab is zelfs effectiever dan het in juni vorig jaar geïntroduceerde Haegarda van CSL Behring (84%). Dit middel moet net als Cinryze tweemaal per week worden geïnjecteerd. Bij Lanadelumab is dat eenmaal in de twee weken en op termijn kan dat mogelijk verlaagd worden naar eenmaal per maand. Analisten voorspellen dat het middel dankzij de eenvoudigere toediening en de iets hogere effectiviteit zal uitgroeien tot een blockbuster met een jaaromzet die na 2020 uitgroeit tot meer dan $1 mrd.

Nichepositie

Uiterlijk 21 september wordt duidelijk of Pharming ook een voet tussen de deur krijgt op de HAE-preventiemarkt. Die dag besluit de FDA over een bredere inzet van Ruconest. Het is echter onwaarschijnlijk dat het succes van Lanadelumab straks geëvenaard kan worden. Uit onderzoek onder een kleine groep patiënten komt naar voren dat het middel het effectiefst is als het tweemaal per week wordt toegediend. Bij deze frequentie nam het aantal HAE-aanvallen bij 22 van de 23 patiënten met 50% of meer af. Die drempel werd slechts in 13 van de 23 gevallen gehaald bij een wekelijkse toediening. Zowel qua effectiviteit als toedieningsgemak lijkt Ruconest het af te leggen tegen Lanadelumab en mogelijk ook Haegarda. Toch is de kans groot dat Pharming erin slaagt om een nichepositie te veroveren op deze markt.

Productieproces

Een belangrijk verschil met andere medicijnen is namelijk dat Ruconest gewonnen wordt uit gemodificeerd konijnenmelk. Hierdoor is er geen gevaar voor het overbrengen van menselijke virussen, zoals bij de andere middelen op basis van bloedplasma. Een bijkomend voordeel van deze productiemethode is dat Pharming zich niet snel zorgen hoeft te maken over leveringsproblemen. Vorig jaar werd de levering van het concurrerende Cinryze tijdelijk onderbroken omdat Shire een groter deel van de productie voor eigen rekening nam in plaats van uit te besteden. Die omschakeling ging minder soepel dan verwacht en dat speelde Pharming in de kaart. De omzet kreeg in de tweede jaarhelft een impuls, aangezien een deel van de gebruikers overstapte naar Ruconest. Gezien het belang van Lanadelumab voor Shire is een herhaling van de leveringsproblemen bij dit middel onwaarschijnlijk

Waardering

Op basis van het unieke productieproces en de groeiende slagkracht van het Amerikaanse verkoopapparaat kan Pharming naar verwachting de komende jaren circa $200 tot $300 mln van de preventiemarkt naar zich toetrekken. Een winst per aandeel van €0,15 tot €0,20 is in dit scenario niet te hoog gegrepen. Dat levert bij de huidige koers van €1,45 een aantrekkelijke waardering op (k/w 7 tot 9,3). In de biotechsector is de waardering echter ondergeschikt aan de nieuwsstroom, die met het oog op de bijna onvermijdelijke komst van Lanadelumab niet per se positief is. Daar komt bij dat de grote afhankelijkheid van Ruconest het concern gevoelig maakt voor schokken op de HAE-markt. Pharming is echter hard bezig om het toekomstige productaanbod te verbreden.

Conclusie

Op de beleggersdag van 21 juni gaf het concern een kijkje in de pijplijn. Het bedrijf kijkt naar mogelijkheden om Ruconest ook buiten de HAE-markt in te zetten. Er lopen onder meer studies naar de effectiviteit tegen zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie) en het vertraagd op gang komen van de nierfunctie na een transplantatie. Daarnaast heeft het concern middelen tegen de ziekte van Pompe en de ziekte van Fabry die (bijna) in Fase 1-studies zitten. Deze medicijnen moeten nog een zeer lang en onzeker onderzoeksproces doorlopen, maar kunnen op de middellange termijn wel bijdragen aan een positieve nieuwsstroom. Sinds de beleggersdag is de beurskoers echter met iets meer dan 10% gedaald. Hierdoor is een mooi instapmoment ontstaan voor speculatief ingestelde beleggers die het niet nodig vinden om de FDA-beslissingen in augustus en september af te wachten. Pharming verdient een koopadvies.

Pharming 2018 *) 2017 2016
Omzet €135 mln €89,6 mln €15,9 mln
Ebit €46 mln €21,9 mln  -€11,5 mln
Nettowinst €29 mln  -€80,0 mln  -€17,5 mln

*) = prognose

Van Easdaq naar Beursplein
Pharming is al twintig jaar beursgenoteerd. De onderneming kwam begin juni 1998 naar de Easdaq, waarbij via de uitgifte van 4,1 miljoen aandelen €55,8 mln werd opgehaald. Niet lang daarna zette de onderneming de stap naar het Beursplein. Het bedrijf miste de kans om tijdens het hoogtepunt van de technologiehype voldoende middelen op te halen. Hierdoor was Pharming jarenlang aangewezen op het plaatsen van nieuwe aandelen en (converteerbare) obligatieleningen om te voorkomen dat de kas leeg raakte. In het voorjaar van 2013 – voor een omgekeerde splitsing – stonden er meer dan 1,3 miljard stukken uit. Inmiddels maakt Pharming winst, heeft het een kaspositie van €60 mln en staan er circa 200 miljoen aandelen uit.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ