Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
image description
Opinie Hein Praats, 28 jun 2018 11:00

Het tij lijkt te keren voor de euro

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen

Niets is zo lastig als het voorspellen van valutakoersen. Waar velen twee maan­den geleden dachten dat de euro verder zou stijgen, begon de dollar aan een opmars. Achteraf verklaarbaar, maar of de trend aanhoudt valt nog te bezien.

Vorige week bereikte de EUR/USD-koers zijn laagste punt in elf maanden. Het laatste tikje werd uitgedeeld door de aanstelling van Alberto Bagnai als hoofd van de Financiële Commissie van de Italiaanse Senaat. Bagnai omschreef de euro eerder als een ‘economisch monster’. Het klimaat is nu heel anders dan in 2017. Toen zegevierde de euro ruim over de dollar, met een stijging van bijna 15%. Dit jaar voert, sinds half april, de greenback de boventoon.

Anti-immigratieagenda

De risico’s voor de euro komen allereerst uit Italiaanse hoek. In Italië is sinds kort een eurosceptische regering aan de macht. De Vijfsterrenbeweging en coalitiepartner Lega kondigden meteen aan de EU-regels op het gebied van begroting en immigratie te willen aanpassen. Sinds kort speelt ook de interne verdeeldheid ten aanzien van het immigratiebeleid in Duitsland de euro parten. De angst dat dit dossier bij onze Oosterburen in een regeringscrisis uitmondt, drukt de waarde van de Europese munt.
Eerder deed ook de onverwachte groeivertraging in de eurozone al een duit in het zakje. De eerste maanden van 2018 groeide de Europese economie met slechts 0,4% op kwartaalbasis. Dit is een duidelijke vertraging ten opzichte van het vierde kwartaal van 2017. Toen werd de raming naar boven bijgesteld tot 0,7%. Bovendien speelt in de VS de oplopende rente de dollar in de kaart: ook in valutaland wordt gehunkerd naar ‘yield’.

Zo bezien blijven er weinig zaken over die de Europese munt op korte termijn wat rugwind kunnen geven. Kijken we echter naar de marktconsensus van 1,26 voor de eindejaarskoers van de EUR/USD, dan beschouwen de meeste analisten de huidige zwakte in de Europese eenheidsmunt kennelijk als een kortetermijnkwestie.

Meerdere factoren zullen hierin een rol spelen. Allereerst is door de waardestijging van de dollar de tot voor kort grote, geaggregeerde shortpositie in dollars fors afgebouwd. Te veel neuzen die dezelfde kant op wijzen leidt vaak tot een (tijdelijk) ommekeer in de richting van het koersverloop.

Tanende dollarhegemonie

De dollar wordt nog vaak wordt gebruikt als veilige haven. Dat is zelfs zo in de huidige handels- en tarievenoorlog die door de Amerikanen in gang is gezet. Toch lijkt het slechts een kwestie van tijd voordat de focus wordt verlegd naar de tegenheffingen die de VS zullen raken. Het recente besluit van motorfietsenfabrikant Harley-Davidson een deel van zijn productie naar het buitenland te verplaatsen om sterk verhoogde Europese invoerheffingen te omzeilen, is daarvan een eerste voorbeeld.

Afnemende vraag naar Amerikaanse producten zal leiden tot minder vraag naar dollars. En op langere termijn zal de macht van de dollar in de wereldwijde handel waarschijnlijk sowieso verzwakken naarmate andere landen belangrijker worden. Zo introduceerde China na decennia van dollarafhankelijkheid dit jaar al olie- en goudcontracten in yuans in plaats van dollars.

Ook de rente, die in de VS hoger ligt dan in Europa en die eerder al werd genoemd als steun voor de dollar op korte termijn, kan de Amerikanen op den duur problemen opleveren. Met de beloofde belastingverlagingen en stijgende overheidsuitgaven van president Trump wordt het immense Amerikaanse begrotingstekort alleen maar groter en stijgen tegelijk de lasten. Om die schulden te blijven financieren moet meer schuldpapier worden uitgegeven. Dat leidt tot neerwaartse druk op de obligatiekoersen en de munt waarin die worden uitgegeven – de dollar dus.

Mocht het herstel van de dollar inderdaad tijdelijk van aard zijn, dan is de huidige EUR/USD-koers wellicht geen slecht niveau om euro’s te kopen. Beleggers zouden door de inverse relatie met de dollar ook kunnen overwegen om de huidige dip in de goudprijs te gebruiken om tevens wat van het edelmetaal, de ultíeme veilige haven, in te slaan.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!