Updates

Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Nederland

VolkerWessels

Advies
houden
Aandelen Nederland

Wessanen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Biogen

Advies
houden
image description
Advies Michiel Pekelharing, 21 jun 10:07

Oracle heeft een (groei)probleem

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

Het kost Oracle steeds meer moeite om de inkomsten in een redelijk tempo op te schroeven. Met name aanwijzingen voor een afzwakkende groei in het cloud-segment zijn een bron van zorg.

De resultaten van Oracle over het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar 2018 wijzen op een groeivertraging. De omzet groeide met 3% naar $11,3 mrd. Daarbij profiteerde het softwarehuis ook van een valutarugwind van 1 procentpunt. Bij drie van de vier divisies liep de omzet terug. Alleen bij Cloud Services & License Support – de grootste afdeling – stegen de vergelijkbare inkomsten, met 6% naar $6,8 mrd. Het softwarehuis slaagde er wel goed in om de kosten in de hand te houden. De operationele kosten stegen met minder dan 1% naar $6,9 mrd. De operationele marge steeg van 37% naar 39%, zodat het bedrijfsresultaat met bijna 8% omhoog ging naar $4,4 mrd.

Aandelen inkopen

Oracle heeft beduidend meer opzij gezet voor belastingen: $733 mln tegenover $529 mln vorig jaar. De winststijging met ruim 5% naar $3,4 mrd bleef daarom wat achter bij de groei van het bedrijfsresultaat. De voor eenmalige posten gecorrigeerde winst per aandeel schoot met ruim 10% omhoog naar $0,99. Die stijging is voor een groot deel te danken aan de inkoop van eigen stukken. Een half jaar geleden kondigde het concern aan om voor $12 mrd aandelen in te kopen. De vooruitzichten wijzen uit dat de onderneming steeds afhankelijker wordt van die stukkeninkoop voor het opschroeven van de winst per aandeel. Voor het lopende kwartaal voorspelt Oracle een omzettoename van 0% tot 2%. Dat groeitempo ligt slechts half zo hoog als waar analisten op rekenden. Alles wijst erop dat de pijn voornamelijk zit bij de cloudactiviteiten (zie kader).

Afzwakkende groei

De aanwijzingen voor een afzwakkende groei en een krimpend marktaandeel wogen uiteraard zwaarder dan de meevallende resultaten over het afgelopen kwartaal. Het aandeel ging woensdag voorbeurs met bijna 4% onderuit. Op basis van een k/w van circa 15 is Oracle alleszins redelijk gewaardeerd. Zolang de aandacht echter voornamelijk uitgaat naar de onderliggende groei in plaats van de waardering, heeft het aandeel geen opwaarts potentieel. Het houdadvies wordt dan ook verlaagd naar ‘verkopen’.

Vierdekwartaalcijferskw4 2018kw4 2017
Omzet$11,3 mrd$10,9 mrd
Winst voor belasting$4,1 mrd$3,8 mrd
Nettowinst$3,4 mrd$3,2 mrd
Ongelukkige timing
Beleggers hebben alle reden om zich zorgen te maken over de groei van de cloud-omzet bij Oracle. In de afgelopen drie maanden kwamen deze inkomsten op $1,7 mrd. Daarmee is het groeitempo ten opzichte van een kwartaal eerder afgenomen van 32% naar 21%. Het baart vooral zorgen dat de onderneming deze cijfers voortaan niet meer apart naar buiten brengt. Het softwarehuis deelt de cloud-inkomsten voortaan bij twee andere afdelingen in. Hoewel Oracle wel degelijk een punt heeft met de nieuwe omzetindeling – de onderneming biedt sinds kort klanten van de database-software via verschillende platformen toegang tot aanvullende programmatuur – draagt de timing van de bijstelling bij aan de onrust over de groeivooruitzichten van het concern.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €2,50 per week. Wat wij bieden:
  • Onafhankelijk beleggingsadvies, direct toepasbaar
  • Realtime koersdata van o.a. AEX, AMX en AScX
  • Persoonlijk dashboard van uw gekozen aandelen
  • Gratis opleidingen via de Beleggers Belangen Academy
 Probeer nu