Updates

Aandelen Internationaal

Experian

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BNP Paribas

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Deutsche Bank

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Santander

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Biogen

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Advies Michiel Pekelharing, 21 jun 10:07

Oracle heeft een (groei)probleem

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

Het kost Oracle steeds meer moeite om de inkomsten in een redelijk tempo op te schroeven. Met name aanwijzingen voor een afzwakkende groei in het cloud-segment zijn een bron van zorg.

De resultaten van Oracle over het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar 2018 wijzen op een groeivertraging. De omzet groeide met 3% naar $11,3 mrd. Daarbij profiteerde het softwarehuis ook van een valutarugwind van 1 procentpunt. Bij drie van de vier divisies liep de omzet terug. Alleen bij Cloud Services & License Support – de grootste afdeling – stegen de vergelijkbare inkomsten, met 6% naar $6,8 mrd. Het softwarehuis slaagde er wel goed in om de kosten in de hand te houden. De operationele kosten stegen met minder dan 1% naar $6,9 mrd. De operationele marge steeg van 37% naar 39%, zodat het bedrijfsresultaat met bijna 8% omhoog ging naar $4,4 mrd.

Aandelen inkopen

Oracle heeft beduidend meer opzij gezet voor belastingen: $733 mln tegenover $529 mln vorig jaar. De winststijging met ruim 5% naar $3,4 mrd bleef daarom wat achter bij de groei van het bedrijfsresultaat. De voor eenmalige posten gecorrigeerde winst per aandeel schoot met ruim 10% omhoog naar $0,99. Die stijging is voor een groot deel te danken aan de inkoop van eigen stukken. Een half jaar geleden kondigde het concern aan om voor $12 mrd aandelen in te kopen. De vooruitzichten wijzen uit dat de onderneming steeds afhankelijker wordt van die stukkeninkoop voor het opschroeven van de winst per aandeel. Voor het lopende kwartaal voorspelt Oracle een omzettoename van 0% tot 2%. Dat groeitempo ligt slechts half zo hoog als waar analisten op rekenden. Alles wijst erop dat de pijn voornamelijk zit bij de cloudactiviteiten (zie kader).

Afzwakkende groei

De aanwijzingen voor een afzwakkende groei en een krimpend marktaandeel wogen uiteraard zwaarder dan de meevallende resultaten over het afgelopen kwartaal. Het aandeel ging woensdag voorbeurs met bijna 4% onderuit. Op basis van een k/w van circa 15 is Oracle alleszins redelijk gewaardeerd. Zolang de aandacht echter voornamelijk uitgaat naar de onderliggende groei in plaats van de waardering, heeft het aandeel geen opwaarts potentieel. Het houdadvies wordt dan ook verlaagd naar ‘verkopen’.

Vierdekwartaalcijfers kw4 2018 kw4 2017
Omzet $11,3 mrd $10,9 mrd
Winst voor belasting $4,1 mrd $3,8 mrd
Nettowinst $3,4 mrd $3,2 mrd
Ongelukkige timing
Beleggers hebben alle reden om zich zorgen te maken over de groei van de cloud-omzet bij Oracle. In de afgelopen drie maanden kwamen deze inkomsten op $1,7 mrd. Daarmee is het groeitempo ten opzichte van een kwartaal eerder afgenomen van 32% naar 21%. Het baart vooral zorgen dat de onderneming deze cijfers voortaan niet meer apart naar buiten brengt. Het softwarehuis deelt de cloud-inkomsten voortaan bij twee andere afdelingen in. Hoewel Oracle wel degelijk een punt heeft met de nieuwe omzetindeling – de onderneming biedt sinds kort klanten van de database-software via verschillende platformen toegang tot aanvullende programmatuur – draagt de timing van de bijstelling bij aan de onrust over de groeivooruitzichten van het concern.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Dit artikel kunt u alleen lezen met een (proef)abonnement. U leest Beleggers Belangen vanaf €1,50 per week. Wat krijgt u zoal:

  • Concreet en onafhankelijk beleggingsadvies
  • Direct toepasbare beleggingsinformatie
  • Succesvolle voorbeeldportefeuilles