Updates

Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
kopen
image description
Advies Michiel Pekelharing, 19 jun 2018 11:00

Waarom het koersverlies bij Aegon overdreven is

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

Net als andere banken en verzekeraars heeft Aegon een flinke tik gekregen door de dreiging van een Italiaanse crisis. Daarmee gaan beleggers echter te makkelijk voorbij aan de sterke onderliggende gang van zaken.

Aegon is behoorlijk hard getroffen door de omslag in het positieve beursklimaat. Sinds eind april is de beurskoers met 12,5% onderuit gegaan. Een belangrijke reden voor die terugval is de politieke spanning in Italië geweest. Die vestigde de aandacht op het gevaar dat de kapitaalbuffer van het concern een tikje krijgt.  Een daling van de aandelenkoersen met 20% leidt tot een daling van de Solvency II (201%) met 5 procentpunten.

Bij de koersdaling speelt ook mee dat de verzekeraar sinds begin dit jaar geen kwartaalcijfers meer publiceert. Hierdoor moeten beleggers tot 16 augustus wachten tot ze een beeld krijgen van hoe het concern ervoor staat.

Positieve verrassing

De kans op een positieve verrassing bij de cijferpublicatie is echter groter dan op een tegenvaller. Aegon is namelijk voor meer dan 60% van de onderliggende winst afhankelijk van de Amerikaanse markt, en hier is het klimaat voor verzekeraars zonder meer gunstig. De centrale bank heeft onlangs voor de tweede maal dit jaar de rente verhoogd. Daarbij werd een voorschot genomen op nog twee rentezetten voor de jaarwisseling. Ook de kapitaalmarktrente in de Verenigde Staten zit in de lift. Een stijging van de rente met 100 basispunten leidt volgens Aegon tot een verbetering van de Solvency II met 12 procentpunten. Bovendien stelt die rentestijging de verzekeraar in staat om meer te verdienen op de Amerikaanse obligatiebeleggingen van bijna €50 mrd.

Amerikaanse onderwaardering

Hoewel Aegon sterk afhankelijk is van de Verenigde Staten, ligt de waardering circa 20% lager dan bij Amerikaanse branchegenoten. Voor een deel wordt dat verklaard doordat de onderneming gevoeliger is voor de politieke ontwikkelingen in Europa, zoals de Brexit en de Italiaanse onzekerheid. Daar komt bij dat bijstellingen in de Amerikaanse levensverwachting als gevolg van de grote portefeuille levensverzekeringen voor extra onzekerheid zorgen. De bescheiden waardering van circa 7 maal de verwachte winst, het dividendrendement van 5% en vooral de goede gang van zaken in de Verenigde Staten geven echter voldoende reden om ondanks de recente koersbewegingen enthousiast te blijven over Aegon. In aanloop naar de publicatie van de halfjaarcijfers blijft het koopadvies van kracht.

Kapitaalbuffer AegonScenarioImpact Solvency II
Aandelenmarkten-20%-5 procentpunten
Rente +100 basispunten+12 procentpunten
Levensverwachting+5%-10 procentpunten
De concurrenten van Aegon
Aegon is wat harder geraakt door de ontwikkelingen rond de Italiaanse politieke crisis dan branchegenoten NN Group en ASR. De koers van deze ondernemingen daalde sinds eind april met minder dan 10%. Ogenschijnlijk lijkt dat vreemd, gezien het grote belang van de Amerikaanse activiteiten voor Aegon. Beide branchegenoten hebben echter een wat hogere kapitaalbuffer. Daar komt bij dat NN Group momenteel de kosten relatief snel kan verlagen dankzij de overname van Delta Lloyd. Bij ASR is er juist wat overnamefantasie in de koers gekropen nadat bekend was geworden dat het concern in de belangstelling staat van Aegon. Voorlopig is er echter geen aanleiding om het houdadvies voor NN Group of het koopadvies voor ASR aan te passen.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!