Updates

Aandelen Nederland

Acomo

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
image description
Opinie Jaap Barendregt, 18 jun 2018 11:14

Beurzen vandaag nog licht in de ban van de mogelijke handelsoorlog

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Acomo

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen

De beurzen vandaag krijgen bij de opening een lichte tik mee van de handelsbeperkende maatregelen die de Verenigde Staten aan China hebben opgelegd. Gedreigd werd bovendien dat als China zou reageren, de VS verdergaande maatregelen zouden overwegen. Zoiets heet escalatie.

Het gaat dus langzamerhand op een echte handelsoorlog lijken, temeer omdat ook de Europese Unie gaat reageren op Amerikaanse handelsbeperkende maatregelen. Dit is niet goed voor de aanstaande koersontwikkeling van de meeste effecten.

NEDERLAND

De lichte tik resulteert in een daling van de AEX-index van 0,3%. Dit is nog te overzien, en dat geldt ook voor de Midkap-index, die 0,2% verliest. De grootste stijger is andermaal PostNL. Beleggers verwachten dat het bedrijf gaat profiteren van een liberaler marktblik van staatssecretaris Mona Keijzer. De postbestelling wordt geliberaliseerd en er wordt verwacht dat een fusie met concurrent Sandd nu wél door kan gaan.

Het is echter de vraag of beleggers wat het laatste betreft niet wat te optimistisch zijn. Een fusie zou de facto resulteren in de geboorte van een nieuwe monopolist, en het is niet zeker of de ACM daar zijn medewerking aan wil verlenen. Samenwerking bij de bestelling alleen zou al grote kostenvoordelen met zich mee kunnen  brengen en daarmee onder meer de postzegelprijsstijging kunnen drukken.

Grootste stijgers AEX/AMX om 09:17 uur:

 • PostNL +5,9%
 • AMG +1,6%
 • Signify +1,1%

Grootste dalers AEX/AMX om 09:17 uur:

 • Arcadis -2,2%
 • ASMI -1,1%
 • Boskalis Westminster -1,0%

EUROPA

Voor de Eurostoxx50 geldt hetzelfde als voorde Nederlandse beursindices. De index daalt licht (-0,2%) onder invloed van een mogelijk steeds agressiever wordende handelsoorlog. Het meest opvallende fonds in deze index is Franse Engie. Dat heeft een omzetwaarschuwing gegeven vanwege het stilleggen van Belgische atoomcentrales.

Grootste stijgers Eurostoxx50 om 09:07 uur:

 • ING +0,4%
 • Sanofi +0,3%
 • AXA +0,2%

Grootste dalers Eurostoxx50 om 09:07 uur:

 • Engie -2,1%
 • Safran -1,1%
 • Deutsche Post -1,0%

VERENIGDE STATEN

In de VS ondergingen de beurzen de opwinding over een mogelijk scherpere handelsoorlog rustig. We hebben het dan echter over vrijdag. Dat betekent dat het ECB-besluit om langer een ruim monetair beleid te blijven voeren, het beleggingsklimaat een steuntje in de rug heeft gegeven.

Vooral consumentengoederenbedrijven beleefden een stijging. Kapitaalgoederenmakers waren de grootste dalers. General Electric hangt een boete in Frankrijk boven het hoofd. Het bedrijf van beloofd extra werkgelegenheid te scheppen na een overname aldaar, maar is die belofte niet nagekomen.

Grootste stijgers Dow Jones:

 • Procter & Gamble +1,8%
 • Nike +1,5%
 • Coca-Cola +1,2%

Grootste dalers Dow Jones:

 • General Electric -2,5%
 • Caterpillar -2,0%
 • Chevron -2,0%

GRAFIEK VAN DE DAG

De opkomende landen zijn weer even uit de gratie. Beleggers trekken hun geld terug, zo blijkt uit deze Bloomberg-grafiek. Zij zijn bang voor de effecten van de sterkere dollar en van een agressiever wordende handelsoorlog. Bij onzekerheid is het maar beter om de veilige beleggingshavens op te zoeken.

 

AGENDA

Er zijn geen belangrijke cijfers vandaag.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!