Updates

Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
image description
Opinie Ivan Snurer, 13 jun 2018 15:00

Ruis wegfilteren met het 200-daags gemiddelde

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen

Het 200-daags gemiddelde is een bekende indicator uit de technische analyse. Deze indicator bepaalt voor vele beleggers de grens tussen goed en slecht. Ligt de koers erboven, dan is de markt omhoog gericht. Ligt de koers eronder, dan is de markt omlaag gericht. Maar werkt het ook echt?

Het voortschrijdend gemiddelde is een probaat hulpmiddel om trends te herkennen. Het 200-daags gemiddelde is niet alleen onder technische analisten populair; het is een trendmeter die voor veel beleggers een belangrijke betekenis heeft. Ligt de koers erboven, dan is de richting omhoog gericht en als de koers eronder ligt, dan koerst de trend omlaag.
Het bijzondere van beurstrends is dat ze in tegenstelling tot vele andere trends hardnekkig zijn. Dat wil zeggen dat de kans dat een ingeslagen weg wordt voortgezet, groter is dan de kans dat de trend zich keert. Helaas stijgen of dalen aandelen nooit in een rechte lijn. Hierdoor gebeurt het regelmatig dat men in een stijgende trend te laat instapt of andersom.

Een vorm van timing

Beleggen aan hand van het 200-daags voortschrijdend gemiddelde is een vorm van timing. Echter, het onderwerp timing is in de beleggingsindustrie niet onomstreden. Critici stellen dat het rendement van beleggers die de beste dagen mislopen, behoorlijk achterblijft op het beursgemiddelde. Voorstanders stellen daartegenover dat juist de beleggers die de slechtste beursdagen weten te mijden, beduidend hogere rendementen behalen dan gemiddeld.

Het aspect van timing wordt belangrijker naarmate de tijdspanne korter wordt. Voor beleggers met een langetermijnvisie is het bepalen van het juiste moment van kopen en verkopen je reinste tijdverspilling. De geschiedenis leert immers dat de factor tijd de vriend van langetermijnbeleggers is. Want op termijn neigen beurskoersen omhoog en naarmate u uw aandelen langer vasthoudt, neemt dus de kans op winst toe.

Hoe betrouwbaar is het 200-daags gemiddelde? De S&P500 noteert sinds 1980 driekwart van de tijd boven dit gemiddelde. Wanneer de richtinggevende index van Wall Street boven zijn 200-daags gemiddelde koerst, dan doen Amerikaanse aandelen op jaarbasis gemiddeld 9,8%, maar zodra de index eronder duikt, presteren ze met een jaarlijkse return van 1,8% een stuk minder goed, zeker in vergelijking met het overall jaarrendement van 11,7% van de S&P500.

 

Ruis

Golden cross en death-cross

Hoewel het 200-daags gemiddelde een goede indicator is om trends te visualiseren, gebruiken sommige beleggers de cross-over (kruising) van het 50-daags en het 200-daags gemiddelde om de ruis eruit te filteren. Als het 50-daags gemiddelde het 200-daags gemiddelde opwaarts kruist, spreken we van een golden-cross, een koopsignaal. De omgekeerde beweging heet death-cross. Door de bank genomen produceren Amerikaanse aandelen na een golden-cross een rendement van 10,4% tegenover gemiddeld 1,2% na een death-cross.

Bij voortschrijdende gemiddelden is het van groot belang om de trend zo zuiver mogelijk te bepalen en het risico op valse signalen te minimaliseren. De zuiverheid van een trend kan worden verhoogd door een wachttijd in acht te nemen. Door de wachttijd krijgt u in de komende drie metingen een bevestiging of versterking van de trend te zien. Een snelle reactie gaat hierbij verloren, maar de trend kan wel beter worden vastgesteld. Bij een koopsignaal stijgt het jaarrendement naar 10,9% en het daalt bij een verkoopsignaal naar 0,7%.

Een variatie op de wachttijd is het inbouwen van een veiligheidsmarge. Pas als de index 3% boven of onder zijn 200-daags voortschrijdende gemiddelde koerst, wordt het gegenereerde (ver)koopsignaal bevestigd. Door de 3%-regel verkleint het risico op foute signalen. Het gemiddelde rendement stijgt/daalt naar 11,2% respectievelijk 0,5%.

Ruis in de grafiek

Het bijzondere van het 200-daags gemiddelde en voortschrijdende gemiddelden in het algemeen, is dat ze laten zien waar andere beleggers, groot en klein, kopen en verkopen. Ze filteren de ruis uit de grafiek, de een wat meer dan de andere, en zorgen ervoor dat u aan de goede kant van de markt staat.

Wat op zijn beurt ertoe bijdraagt dat het beleggingsrisico omlaag gaat. Uit alle voorbeelden blijkt dat de risico-exposure in belangrijke mate wordt gereduceerd. En dat is niet onbelangrijk. De beurs is geen marktplaats voor goedkope aandelen, noch voor groei, wel voor risico. De belegger die zijn aandelen te lang vasthoudt, brandt zijn vingers.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!