Updates

Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
image description
Advies Peter Schutte, 11 jun 15:01

Deutsche Post is verkoopadvies dubbel en dwars waard

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

Deutsche Post DHL heeft de verwachtingen ten aanzien van het operationele resultaat voor dit jaar fors verlaagd. Dit komt voor ons niet geheel onverwacht.

Begin dit jaar was al duidelijk dat niet alles lekker liep bij Deutsche Post DHL. Ceo Frank Appel liet bij het verslag over het eerste kwartaal weten dat er nog het nodige werk te verzetten was. Wij twijfelden daarom aan de gehandhaafde ebit-verwachting van €4,15 mrd en gaven een verkoopadvies. Dat heeft goed uitgepakt, want sindsdien in het aandeel met ruim 20% gedaald.

Winstalarm

In een tussentijds bericht zegt het concern nu te rekenen op een ebit van circa €3,2 mrd. Dat scheelt een slok op een borrel. De pijn zit in de divisie Post-eCommerce-Parcels, waar extra maatregelen nodig zijn tegen de dalende postvolumes. De ebit-verwachting voor deze divisie gaat omlaag van aanvankelijk €1,5 mrd naar €0,6 mrd. Gecorrigeerd voor eenmalig te nemen lasten komt dat neer op een nieuwe verwachting van €1,1 mrd voor dit bedrijfsonderdeel.

De te nemen maatregelen behelzen enerzijds het verhogen van de productiviteit. Hier wordt een jaarlijkse investering van €100-€150 mln gedaan in onder meer automatisering en digitalisering. Uiteindelijk moet dit tot een jaarlijkse efficiencyverhoging van €150-250 mln leiden.

Anderzijds dient flink gesneden te worden in de indirecte kosten ter aanpassing aan de lagere postvolumes. Dit gaat gepaard met een eenmalige herstructureringslast van €500 mln. Uiteindelijk zal dit voor een jaarlijkse besparing van €200 mln moeten zorgen. De groep is in afwachting van tariefsverhogingen voor grotere verschepingen, maar die gaan pas per 1 juli van dit jaar in. In de pakketten ervaart Deutsche Post sterke concurrentie en is het lastig hogere kosten in de tarieven door te voeren. De groei van de Duitse pakketdienst zal naar verwachting achterblijven, maar wel dichter in de buurt komen van de marktgroei van 5-7%.

Conclusie

Alle te nemen maatregelen zullen slechts ten dele effect sorteren in 2018. Vanwege de positieve effecten op de langere termijn handhaaft het concern wel de ebit-doelstelling voor 2020 van ruim €5 mrd. Gezien de sterke concurrentie en de eerder te positieve verwachtingen achten wij dit lastig haalbaar en handhaven het verkoopadvies.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Altijd op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws

Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €2,50 per week. Wat wij bieden:
  • Onafhankelijk beleggingsadvies, direct toepasbaar
  • Realtime koersdata van o.a. AEX, AMX en AScX
  • Persoonlijk dashboard van uw gekozen aandelen
  • Gratis opleidingen via de Beleggers Belangen Academy
 Word nu abonnee