Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
image description
Opinie Christian Slagter-Koster, 7 jun 2018 10:00

Duitsers werken aan economische groei

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen

Op het moment dat u deze column leest, geniet ik van een vakantie in Duitsland. Om precies te zijn in het Moezelgebied nabij Trier, dat vooral bekendheid geniet door zijn wijnstreek. 

De regio heeft het grootste steile wijngaardengebied ter wereld met hellingen die oplopen tot 65 graden. Wijn is dan ook een van de belangrijkste inkomstenbronnen voor het gebied, samen met onder meer het toerisme. De arbeidsmarkt staat er in de regio Trier goed voor. Uitzendbureaus meldden dat in mei 9.046 mensen geregistreerd stonden als werkloos. Gemiddeld daalde de werkloosheid in de regio in mei met 0,2 procentpunt tot 3,1%. Analisten spreken bij 3% van volledige werkgelegenheid. Landelijk daalde het aantal werklozen in Duitsland in mei op maandbasis met 68.000 tot 2,315 miljoen.

Vacatures

Tegelijkertijd stonden er in mei 4.755 vacatures open in de regio Trier, wat meer was dan een jaar geleden. Net als in Nederland hebben Duitse bedrijven moeite om hun vacatures te vullen met gekwalificeerd personeel. Voorlopig houden Duitse ondernemers vertrouwen, zo bleek eind mei uit cijfers van het Duitse Ifo-instituut. Na vijf achtereenvolgende maanden van dalingen stabiliseerde het ondernemersvertrouwen in Duitsland in mei op 102,2. Alles boven de honderd duidt op groei. Analisten waren dan ook positief verrast. Tegelijkertijd komt uit cijfers van GfK naar voren dat het Duitse consumentenvertrouwen nog altijd hoog is.

Vergrijzing

Ook het IMF is onder de indruk van de economische prestaties die Duitsland neerzet. Het voorzichtige begrotingsbeleid wordt geprezen, maar tegelijkertijd zou het IMF graag zien dat Duitsland meer investeert in onder meer infrastructuur en de beroepsbevolking. Net als veel andere westerse landen vergrijst Duitsland namelijk in rap tempo. De pensioenleeftijd bij onze oosterburen wordt stapsgewijs verhoogd van 65 jaar naar 67 jaar. Sinds 2014 hebben Duitsers echter de mogelijkheid om na 45 dienstjaren met pensioen te gaan, zonder te worden gekort op hun pensioenuitkering. Dit zou op termijn de economische groei van Duitsland parten kunnen spelen. Voorlopig verwacht de Duitse overheid voor 2018 een bbp-groei van 2,5% en voor 2019 van 1,9%. Ik ga de komende weken mijn best doen om de regionale economie van Trier een duwtje in de rug te geven.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!