Updates

Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
image description
Opinie Johan Brinkman, 24 mei 2018 11:42

Commentaar: laat de volgende dip op de beurs maar snel komen!

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen

Toen begin februari de beurzen in een dip terecht kwamen, riep dat bij velen herinneringen op aan de crash van 2008/2009. Nadat op 22 januari de AEX de hoogste stand  sinds 2001 had bereikt, sloeg de angst opeens toe. Dit door een combinatie van Amerikaanse rentevrees en de dreiging van een handelsconflict met China. Bangeriken vreesden het einde van de bullmarkt sinds 2009.

Maandag 5 februari was inderdaad de slechtste dag op de Amerikaanse beurs in meer dan zes jaar tijd. De dinsdagochtend nadat de Dow Jones met 4,6% onderuit was gegaan, publiceerden wij een video waarin onze collega Hildo Laman onze abonnees aanraadde niet in paniek te raken. Over een langere periode behoren dergelijke schommelingen namelijk tot het normale koersverloop, betoogde hij.

Over zes maanden beter

De kans was volgens Laman groot dat de beurzen er over zes maanden alweer een stuk beter zouden voor staan. Dat leek ook mij op dat moment wel wat optimistisch. Maar zie: afgelopen dinsdag sloot de AEX zelfs weer iets hoger dan precies vier maanden geleden. Helaas is de Dow Jones nog niet zover. Maar ook deze index staat nu weer op winst ten opzichte van begin februari.

Dus: ‘Be greedy when others are fearful’ (om het tweede deel van het bekende citaat van Warren Buffet te citeren). En dat is ook precies waarmee Laman zijn videoboodschap afsloot. De neergang van februari zou wel eens koopkansen kunnen bieden. Om de juistheid hiervan te illustreren hierbij de rendementen vanaf 6 februari van enkele fondsen waarop wij toentertijd een fundamenteel koopadvies hanteerden.

Koerswinsten favoriete aandelen

In de AEX had u door begin februari te kopen forse koerswinsten kunnen boeken met onder meer onze  favoriete aandelen Wolters Kluwer (+16,4%), ASR (+14,8%) en ASML (+13,1%). En hetzelfde geldt voor OCI (+31,3%) in de AMX en Fagron (+39,5%) in de AScX. Fagron maakt net als de drie genoemde AEX-fondsen ook al het gehele jaar deel uit van onze Nederlandse portefeuille. En zo zijn er nog vele andere voorbeelden.

De les die u hieruit voor de volgende neergang van 5 à 10% kunt trekken, is dat zo’n dip inderdaad koopkansen biedt, althans voor de aandelen waarvan de waardering aantrekkelijk is en waarover u en wij ook in overig opzicht fundamenteel positief zijn. U moet over sterke zenuwen beschikken. Maar ‘buy the dips’ is niet voor niets een van de belangrijkste beleggerswijsheden. Laat de volgende dip dus maar komen!

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!