Updates

Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AFC Ajax

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Advies Michiel Pekelharing, 23 mei 2018 09:27

Omzetversnelling bij Experian

0 0 Leestijd ongeveer

Financieel dienstverlener Experian verraste met een snelle omzetgroei in het laatste kwartaal van het gebroken boekjaar. Er spreekt vertrouwen uit de manier waarop de winst wordt gedeeld met aandeelhouders.

De omzet van Experian is in het eind maart afgesloten boekjaar met 8% gegroeid naar $4,7 mrd. Dat is voor een deel te danken aan een groeiversnelling in de afgelopen maanden. In het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar schoot de omzet met maar liefst 12% omhoog.

De aantrekkende omzetgroei wordt deels veroorzaakt naar een hogere vraag naar kredietinformatie van consumenten. Experian verkoopt dit soort gegevens aan onder meer banken, winkelketens en vastgoedbedrijven. Die krijgen hierdoor een beter beeld van de financiële situatie van hun klanten of huurders.

Nieuwe diensten

Vooral in de Verenigde Staten nam de vraag naar deze diensten stevig toe. De vergelijkbare omzet uit de verkoop van kredietinformatie steeg daar met 9% naar $1,5 mrd. Zowel in Latijns-Amerika als op de Britse thuismarkt namen deze inkomsten met 4% toe, naar respectievelijk  $696 mln en $270 mln.

Onlangs werd bekend dat het aantal wanbetalers onder Amerikaanse creditcardhouders in april voor de vijfde maand op rij is gestegen. Dat is een aanwijzing dat banken meer gaan investeren in diensten om de kredietwaardigheid van hun klanten te monitoren.

Behalve van een gezonde groei bij de kernactiviteiten, profiteert Experian ook van stijgende inkomsten bij relatief nieuwe diensten. Een goed voorbeeld zijn de systemen waarmee klanten aan de hand van data-analyses beter onderbouwde beslissingen kunnen nemen. In dit segment steeg de omzet met 14% naar $668 mln.

Veel vertrouwen

De ebit steeg, net als de omzet, met 8% naar $1,3 mrd. Onder de streep steeg de nettowinst eveneens met 8%, naar $897 mln. De onderneming waagde zich niet aan een voorspelling voor het nieuwe boekjaar. Uit de keuze om voor nog eens $400 mln aan eigen aandelen in te kopen spreekt echter veel vertrouwen. Het dividend is vorig jaar al met 8% opgeschroefd naar $0,45 per aandeel. Met een k/w van ruim 23 is Experian behoorlijk aan de prijs. De aantrekkende omzetgroei en de leidende positie in een markt met zeer hoge toetredingsdrempels zijn echter doorslaggevende argumenten om geen verandering te brengen in de koopaanbeveling.

Kerncijfers Experian20182017
Omzet$4,7 mrd$4,3 mrd
Ebit$1,3 mrd$1,2 mrd
Nettowinst$897 mln$831 mln

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!