Updates

Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
image description
Opinie Harriët Verbeek, 19 mei 2018 09:00

Belegger van de week: Timo van Zeldert

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen

Timo van Zeldert (59) heeft onlangs zijn baan opgezegd; hij is financieel onafhankelijk geworden. Een leven zonder beleggen kan hij zich niet meer voorstellen.

01 Waarom bent u met beleggen begonnen?

‘Mijn ouders belegden, dus dat was voor mij een vertrouwd concept. Rond mijn vijfendertigste ben ik gaan nadenken over vermogensopbouw. Ik kwam op het idee van een stelsel van communicerende vaten: eigen woning, spaargeld, aandelen en pensioenopbouw. De eigen woning en aandelen vormen het fundament, spaargeld en pensioen zijn nodig om het ‘gebouw’ zo nodig te kunnen stutten. Mijn uiteindelijke doel was om een zekere mate van (financiële) onafhankelijkheid te bereiken. Dat is gelukt. Mijn hypotheek is bijna afbetaald met de koerswinsten van mijn beleggingen en ik heb voldoende vermogen opgebouwd voor de komende jaren.’

02 Waarom bent u nu een actieve belegger?

‘Ik kan mij een leven zonder beleggen niet meer voorstellen. Het beleggen is een hobby die niet alleen geld oplevert, maar mij ook heel veel plezier en bevrediging geeft.’

03 Wat was uw grootste succes?

‘Dat zijn er twee. Ik heb op de juiste momenten aandelen verkocht voor de aanschaf van mijn huis en het aflossen van de hypotheek. Zo heb ik een zeer solide fundament onder mijn vermogen gelegd. Daarnaast zijn mijn investeringen in Galapagos en Argenx  heel succesvol geweest. Met Galapagos heb ik 1000% rendement in zeven jaar behaald.  Argenx  is tot nu toe goed voor 300% rendement in drie maanden.’

04 Wat was uw grootste teleurstelling?

‘Dat zijn InnoConcepts en Imtech. Gelukkig ben ik  goed in op tijd verlies nemen, dus het waren kleine verliezen. Ik was vooral teleurgesteld in het management van beide bedrijven.’

05 Hoeveel tijd besteedt u aan uw beleggingen?

‘Dat is moeilijk in te schatten. Een goede belegger heeft altijd zijn antennes uitstaan. Het lezen van Beleggers Belangen kost mij één uur per week en elke werkdag controleer ik een paar keer de koersen. Daarnaast volg ik het nieuws, maar hoeveel van dat nieuws is gerelateerd aan beleggen? Laten we het op een tijdsbesteding van minimaal één uur per dag houden.’

06 Wat is uw beleggingsstijl?

‘Ik beleg met geld dat ik niet nodig heb. Ik ben vrijgezel en hoef mijn gedrag dus alleen aan mezelf te verantwoorden. Ik heb dan ook een redelijk offensieve en onorthodoxe beleggingsstijl. Ik lap regelmatig  beleggingsregels aan mijn laars, maar dat betekent niet dat ik roekeloos aan het gokken ben. Ik weet precies waarom ik iets doe. Er zijn jaren geweest dat mijn portefeuille niet of matig rendeerde. Maar zolang er voldoende jaren zijn met een rendement van 25% of meer, doet dat geen pijn. Op dit moment beleg ik alleen in drie biotechbedrijven, naast de twee genoemde ook in Kiadis Pharma. Ik beleg louter in aandelen. Geen trackers, opties, turbo’s en beleggingsfondsen. En obligaties vind ik niet sexy.’

07 Wat is uw grootste ergernis?

‘De toenemende invloed van trackers. Ze volgen de index  en dat heeft een verstorende invloed op slecht geleide bedrijven die ook in breed samengestelde ETF’s  zijn opgenomen.  De koers van deze bedrijven gaat immers door de tracker omhoog.’

08 Welke belegger bewondert u het meest?

‘Iedere belegger die met een consistent plan gedurende een lange periode beduidend meer rendement genereert dan met een spaarrekening. Daarbij maak ik een uitzondering voor beleggers die alleen in trackers en/of beleggingsfondsen investeren. Ik vind dat beleggers moeten uitgaan van hun eigen kracht en in individuele aandelen moeten beleggen.’

09 Wat verwacht u de komende tijd van de beurs?

‘Als ik het tijdstip van de volgende crisis kon voorspellen, dan zou ik dat doen. Dat er een volgende crisis komt, is zeker. De meeste landen hebben een teveel aan schulden, en heel veel burgers leven ver boven hun stand. In tijden van lage rente, zoals nu, moet je wel heel kortzichtig zijn als je daar geen probleem in ziet.’

10 Welke tip hebt u voor andere beleggers?

‘Stel vast welk deel van je vermogen behouden moet blijven, en beleg dat behoedzaam en defensief. Kijk ook naar het geld dat je eigenlijk niet nodig hebt, en neem daar iets meer risico mee. En laat mijn antwoord op vraag één goed tot je doordringen.’

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!