Updates

Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
houden
image description
Advies Jaap Barendregt, 15 mei 2018 16:23

Vodafone verrast de markt

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

De Nederlandse telecommarkt blijkt voor Vodafone (met Ziggo) weerbarstig, maar in veel andere landen werd het boekjaar met gunstige resultaten afgesloten.

Het Britse telecombedrijf Vodafone staat als enige Koerswijzerbedrijf in de sector op ‘kopen’. Dat maakt de publicatie van kwartaal- of jaarcijfers extra spannend. We werden niet teleurgesteld. De omzet van het gebroken boekjaar 2017/18 daalde weliswaar met 2,2%, tot €46,6 mrd, maar gecorrigeerd voor alle bijzondere posten en wisselkoersen was er sprake van een (autonome) stijging met 3,8%. Bij de specifieke telecomdienstverlening was dat +1,8%. Door efficiencyverbeteringen als gevolg van het jarenlang lopende programma Fit for Growth leverde dat een autonome ebitdastijging op van 11,8%. Dat was hoger dan de eerder in het boekjaar uitgesproken bedrijfsverwachting van 4-8% en ook hoger dan het in november verhoogde doel van 10%. Deze jaarcijfers zijn dan ook goed te noemen.

Winststijging bij Vodafone

Door iets lagere afschrijvingen steeg het autonome operationeel resultaat (ebit) zelfs met 47%, naar €4,8 mrd. De autonome winst per aandeel steeg met 44%, naar 11,59 eurocent en het voorgestelde dividend neemt toe met 2%, tot 15,07 eurocent.

De meeste landen droegen bij aan de stijging van de autonome ebitda. Daarvan zijn Duitsland, Italië, het VK, Spanje, Zuid-Afrika, Turkije en Egypte de belangrijkste. In Nederland (met Ziggo) en India (met Idea Cellular) was sprake van een daling. Daar is de prijsconcurrentie het hevigst, gevolgd door Italië.

Ander nieuws en advies

Afgelopen week werd bekend dat Vodafone enkele Duitse, Tsjechische, Hongaarse en Roemeense kabelactiviteiten van Liberty Media over wil nemen. De mededingingsaurtoriteiten zullen hier goed naar gaan kijken, gezien de belangrijke marktpositie die het Britse bedrijf in Duitsland heeft. Ander nieuws was het aangekondigde vertrek van topman Vittorio Colao. Zijn opvolger komt uit eigen kring en heet Nick Read. Het nieuws was er waarschijnlijk de reden van dat de koers van het aandeel daalde.
Voor 2018/’19 verwacht Vodafone een wel heel conservatieve 1-5% toename van de autonome ebitda. De analisten gaan zelfs uit van een kleine daling van de winst per aandeel. Wij zien echter momentum bij Vodafone. Bij een k/w van 21,5 handhaven we dan ook ons koopadvies.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!