Updates

Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Opinie Stephen Hendriks, 15 mei 2018 14:57

Pensioenportefeuille: olie-ETF in dubbele cijfers

0 0 Leestijd ongeveer

De pensioenportefeuille won afgelopen week bijna 0,9 procentpunt. Door de scherpe stijging van de olieprijs is de iShares Stoxx Europe 600 Oil & Gas ETF de absolute uitblinker in de portefeuille.

Na een opmars van het aandelensegment schrijft de pensioenportefeuille weer zwarte cijfers over 2018. Het rendement steeg afgelopen week met 0,9 procentpunt. Over heel 2018 staat er nu een plus van 0,7% staat. Het aandelensegment, met een weging van 55% in de portefeuille, won afgelopen week 1,8 procentpunt. Over heel 2018 staat deze positie 1,5% in de plus.

Wisselend beeld

Onze posities in Amerikaanse aandelen en aandelen uit opkomende landen laten een wisselend beeld zien. Zo staat het Comgest Growth Emerging Markets Fund 5,5% in de min. De WisdomTree Emerging Markets High Dividend ETF noteert daarentegen dit jaar een plus van 4,2%. Onze vijf posities in Europese aandelen staan daarentegen zonder uitzondering op winst. De iShares Stoxx Europe 600 Oil & Gas ETF is met een rendement van 12,1% met grote voorsprong de best presterende positie in de portefeuille.

Olie-ETF overtreft verwachtingen

Afgelopen oktober ruilden we de iShares Euro High Yield Corporate Bond ETF om voor deze olie-ETF. Destijds vonden we zowel het effectief rendement (van 2,36%) als de risico-opslag (van 257 basispunten) op deze risicovolle euro-bedrijfsobligaties te laag. Het effectief rendement op dit obligatiesegment is sindsdien gestegen tot 3,28% en de risico-opslag tot 321 basispunten. Kortom, we zijn tevreden met de wissel.

We vonden destijds zowel de waardering als het dividendrendement van de Europese oliesector aantrekkelijker. Het rendement van 16,5% sinds opname in de portefeuille, dankzij de stijging van de olieprijs met zo’n 40%, heeft onze verwachting wel wat overtroffen.

Lokale valuta’s of toch liever ‘hard currency’?
Eind november 2016 namen we de iShares J.P. Morgan $ EM Bond ETF in portefeuille. Deze ETF belegt in staatsobligaties van overheden uit opkomende landen. De obligaties zijn uitgegeven in ‘hard currency’, dollars dus. De afgelopen anderhalf jaar heeft deze ETF ons het verwachte dividendinkomen van ruim 6% gegeven. Dit jaar staat de ETF echter onder druk en ontstaat de verleiding om hem in te ruilen voor een ETF die belegt in staatsobligaties uit opkomende landen, uitgegeven in lokale valuta’s. Deze ETF presteerde de afgelopen anderhalf jaar beter dan de ‘hard currency’ ETF. Tot medio april de dollar begon op te lopen, en de in lokale valuta’s beleggende ETF ruim 6% verloor. Voorlopig houden we de iShares J.P. Morgan $ EM Bond ETF nog aan, maar hij komt wel op de watchlist.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!