Updates

Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Oracle

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Tesco

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Verizon

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

ATT

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Disney

Advies
verkopen
image description
Advies Michiel Pekelharing, 15 mei 13:40

Allianz ligt goed op koers

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

Allianz heeft een beduidend beter eerste kwartaal achter de rug dan de daling van het bedrijfsresultaat doet vermoeden. Met het onderliggende groeitempo is niets mis.

Het Duitse verzekeringsconcern Allianz heeft het bedrijfsresultaat in het eerste kwartaal met 6% zien dalen naar €2,8 mrd. De terugval wordt veroorzaakt door een negatief valuta-effect van €142 mln en een meevaller in dezelfde periode van 2017. Indertijd profiteerde het bedrijf van een pensioenmeevaller van €148 mln. Het valuta-effect zorgde er ook voor dat de inkomsten met minder dan 1% klommen, naar €36,5 mln. Op vergelijkbare basis kwam het autonome groeitempo echter op 5% uit.

Onderliggende verbetering

De onderliggende verbetering was zichtbaar bij alle drie de divisies van Allianz. In het segment schadeverzekeringen sprong de stevige autonome groei in Duitsland eruit: ruim 4%, naar €4,6 mrd. Daarnaast profiteerde het concern van een groeiende vraag naar specialistische verzekeringen vanuit het bedrijfsleven: +15% naar €2,5 mrd.

De omzet van de schadedivisie kwam uit op €17,9 mrd (interne groei: 5%) en het bedrijfsresultaat klom door valutaeffecten met slechts 1% naar €1,3 mrd. Bij levensverzekeringen gingen achter een autonome inkomstenstijging van 4% naar €17,1 mrd grote regionale verschillen schuil. Een stevige groei in Azië, Duitsland en de Benelux werd deels teniet gedaan door een inkomstendaling in de Verenigde Staten en Italië. Tot slot sprong de divisie Vermogensbeheer eruit, met een autonome groei van 9% tot €1,6 mrd. Die verbetering was volledig te danken aan de Amerikaanse dochter Pimco.

Lat wat omhoog

Ondanks de lichte daling in het eerste kwartaal ligt Allianz prima op koers om te voldoen aan de eigen prognose van een bedrijfsresultaat van €11,1 mrd in heel 2018. Als de valuta-tegenwind gaat liggen en de schade van grote natuurrampen in lijn ligt met het historische gemiddelde, is dat zeer goed haalbaar. De kans is groot dat de verzekeraar de lat over drie of zes maanden wat hoger legt.

De nettowinst steeg in het eerste kwartaal met 7% naar €1,9 mrd. De winstprognose voor dit jaar wordt verhoogd naar €18,50 per aandeel. Het koopadvies blijft van kracht, met het oog op de degelijke onderliggende groei en de alleszins redelijke waardering (k/w 10,3).

Allianz in eerste kwartaal kw1 2018 kw1 2017
Omzet €36,5 mrd €36,2 mrd
Bedrijfsresultaat €2,8 mrd €2,9 mrd
Nettowinst €1,9 mrd €1,8 mrd

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Dit artikel kunt u alleen lezen met een (proef)abonnement. U leest Beleggers Belangen vanaf €1,50 per week. Wat krijgt u zoal:

  • Concreet en onafhankelijk beleggingsadvies
  • Direct toepasbare beleggingsinformatie
  • Succesvolle voorbeeldportefeuilles