Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Opinie Koen Lauwers, 9 mei 08:06

Goud speelt jaarwinst kwijt

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden

De prijs van een troy ounce goud flirtte vorige week met het laagste peil sinds begin dit jaar. Voorlopig kan de psychologisch belangrijke grens van $1300, die voor het laatst eind december werd aangetikt, nog steeds stand houden. Maar goud zag dus wel alle opgebouwde winsten sinds de start van 2018 verdampen. Dit heeft met name te maken met het herstel van de dollar. De dollarindex bereikte het hoogste peil sinds eind december en is daarmee niet toevallig een spiegelbeeld van goud. Ondanks een eerder tegenvallend banenrapport vorige vrijdag doet de Amerikaanse economie het nog steeds beter dan de Europese en de Japanse. Daardoor zit zowel de korte als de lange rente in de lift. Het rendement op de tienjarige Amerikaanse overheidsobligatie steeg voor het eerst in vier jaar voorbij de grens van 3%. Elders wordt nog geen aanstalten gemaakt om de rente te verhogen zodat het renteverschil met de VS steeds verder oploopt. Door de dollarstijging blijft de impact op de goudprijs in euro’s relatief beperkt.

De geopolitieke ontspanning speelt eveneens een rol bij de prijsdalingen van de edelmetalen. Amper een maand geleden tikte goud nog het technische weerstandsniveau op $1365 aan. Toen dreigde er nog een handelsoorlog en een militair conflict. Het is maar de vraag hoe duurzaam de geopolitieke rust zal blijken. Wanneer de VS uit het nucleaire akkoord met Iran stappen, kan de vlam zomaar weer in de pan slaan.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.