Updates

Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Vivendi

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Experian

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
image description
Advies Jaap Barendregt, 8 mei 12:44

DSM krijgt groei-impuls door vitamineinjectie

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

Op 12 april maakte chemiebedrijf DSM al bekend dat er een positieve winstverrassing in zat. Die is nu bevestigd in de definitieve eerste kwartaalcijfers.

Soms zit het mee. Dat geldt voor DSM, dat groot is op de vitaminemarkt. Laten nu concurrenten als BASF hun productie van vitamines om verschillende redenen hebben verminderd of zelfs tijdelijk gestaakt. Deze marktsituatie heeft het voor DSM mogelijk gemaakt meer te verkopen tegen hogere prijzen.

Dit is een tijdelijk effect; als de concurrentie weer op kracht is, verdwijnt het. Volgens DSM is het tijdelijke omzeteffect voor de divisie Nutrition €220 mln en wordt de autonome ebitda met €165 mln opgepoetst. Het bedrijf heeft inmiddels aangekondigd in de tweede jaarhelft voor vier maanden zelf een fabriek in China te sluiten die zich richt op vitamine-C.

Definitieve cijfers

Er zat nog een kleine positieve verrassing in de definieve cijfers. De omzet bij de meer petrochemische divisie Materials kwam met €738 mln toch nog €3 mln hoger uit dan eerder gemeld. In het eerste kwartaal van 2017 bedroeg de omzet €701 mln. Nutrition rapporteerde €1430 mln en dat werd op 12 april al verwacht. Beide divisies kenden een autonome groei van ruim 10%, hier zit de vitamineinjectie niet in.

De tweede kleine verrassing was dat beide divisies nog een iets beter operationeel resultaat (ebitda) boekten dan eerder gemeld. De autonome ebitda steeg van €345 mln in 2017 naar €373 mln in 2018. Inclusief de bijdrage van vitamines kwam dat laatste cijfer uit op €538 mln. De nettowinst steeg van €149 mln naar €331 mln.

Rest van het jaar

Hoewel het vitamine-effect als tijdelijk wordt beschouwd, zal het positief doorwerken in de rest van 2018, met een extra omzet van €85-135 mln. DSM verwacht echter ook autonoom een omzetstijging van 11%, bij een toename van de autonome ebitda van 7%. Deze cijfers staan dus los van valuta-effecten. Met deze groeicijfers en een k/w van 15,7 is het meer dan logisch dat we het koopadvies op DSM laten staan.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Dit artikel kunt u alleen lezen met een (proef)abonnement. U leest Beleggers Belangen vanaf €1,50 per week. Wat krijgt u zoal:

  • Concreet en onafhankelijk beleggingsadvies
  • Direct toepasbare beleggingsinformatie
  • Succesvolle voorbeeldportefeuilles