Updates

Aandelen Internationaal

Lufthansa

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Experian

Advies
houden
image description
Opinie Vincent van Roon, 6 mei 2018 09:05

Top-10 Amerikaanse uitschieters in de maand april

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Lufthansa

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Experian

Advies
houden

In zijn maandelijkse blog behandelt Vincent van Roon de grootste uitschieters in zowel positieve als negatieve zin op de Amerikaanse beurs.

Izea Inc (IZEA) +91%

Het aandeel van het Amerikaanse bedrijf Izea verdubbelde bijna in waarde na presentatie van de vierdekwartaalcijfers van 2017. Izea is een sociale-mediaplatform waar marketeers worden gekoppeld aan creatievelingen, waaronder bloggers. Marketeers vinden op deze manier influencers (bekende vloggers en bloggers met veel volgers) en bieden geld zodat deze personen hun producten promoten. De reden van de stijging van het aandeel ligt in de toenemende omzet, en de belofte van de ceo om het verkoopteam flink uit te breiden. Op die manier hoopt IZEA verder te groeien en binnen enkele jaren zwarte cijfers te laten zien. Het aandeel is na de flinke sprong inmiddels weer wat teruggezakt, maar het aandeel van dit kleine bedrijf, met een marktwaarde van slechts  $12 mln, kan de komende jaren verveelvoudigen als het platform een succes wordt.

Dara Bioscience (DARA) +57%

Eind april maakte Dara Bioscience bekend de wereldwijde rechten te hebben bemachtigd van Juniper Pharmaceuticals voor de verdere ontwikkeling en verkoop van IVR, een product dat gebruikt wordt voor de vaginale toediening van medicatie. Dara werd geselecteerd omdat het zich toelegt op medicijnen ter bevordering van de gezondheid van vrouwen. Het bedrijf betaalt Juniper tot $43,75 mln aan royalties.

Beleggers in Dara reageerden opgetogen, en zetten het aandeel 57% hoger. IVR kan voor het kleine Dara, met een marktkapitalisatie van $14 mln, een enorme kaskraker worden. De ontwikkelingen rond dit product zullen het aandeel daarom in zijn greep houden. Bij positieve ontwikkelingen kan de koers meerdere malen over de kop.

Travelzoo (TZOO) +30%

Travelzoo is een online informatiebedrijf in de reisbranche. Het heeft wereldwijd 25 vestigingen en 28 miljoen leden. Travelzoo haalt zijn omzet en winst vooral uit de speciale reisdeals die het zijn leden aanbied. Het bedrijf kan deze scherpe prijzen voor reizen aanbieden doordat het langdurige contracten heeft afgesloten met meer dan 2000 partners in de reiswereld.

Het aandeel steeg eind april maar liefst 30% door onverwacht goede kwartaalcijfers. Het eerste kwartaal van 2018 steeg de omzet met 9%, en verdubbelde de winst per aandeel ruim, tot $0,20. De ceo van Travelzoo ziet de reisbranche de komende jaren verder groeien. Daar zal het bedrijf de vruchten van plukken.

Limelight Networks (LLNW) +28%

Limelight Networks, dat oplossingen biedt voor websites van grote multinationals, verhoogde onlangs zijn winst- en omzetprognose voor 2018. Het is een gerenommeerd bedrijf met bekende klanten als Facebook, Apple, Amazon, Disney, Microsoft, Sony en Toyota.

Limelight begon het eerste kwartaal sterker dan verwacht: de omzet steeg 16% naar $52,1 mln. De omzetprognose werd voor 2018 verhoogd naar $200 mln, bij een winst per aandeel van $0,17. Beleggers beloonden het optimisme van de ceo met een koerswinst van 28%, waardoor de koers steeg van $4,10 naar $5,24.

Aceto Corporation (ACET) -65%

Na tegenvallend nieuws, beleefden beleggers in Aceto Corporation geen goede maand april. Aceto is verantwoordelijk voor marketing, verkoop en distributie van gezondheidsproducten in een aantal landen wereldwijd, met de VS als belangrijkste markt. Een winstwaarschuwing, het schrappen van het dividend, het zoeken naar financiële middelen om overeind te blijven en het aftreden van de cfo zorgden ervoor dat beleggers het aandeel massaal van de hand deden. De koers zakte met 65%, van $7,30 naar $2,80. Volgens Canaccord Genuity kan er zelfs nóg meer van af. De adviesbank verlaagde het koersdoel voor Aceto van $10 naar $2. Aceto wijt de moeilijke omstandigheden aan toenemende concurrentie.

Prothena Corporation (PRTA) -68%

Aandeelhouders van biotechbedrijf Prethena kregen slecht nieuws te verwerken: het bedrijf moet noodgedwongen stoppen met NEOD001, een middel tegen de aandoening amyloidose. Uit de onderzoeksgegevens in Fase 2 was al gebleken dat de werking de verwachtingen niet kon waarmaken.  Prothena vroeg het onafhankelijk onderzoekscomité DMC om advies. Het resultaat is het volledig stoppen met NEOD001. Het aandeel daalde 68% op dit nieuws. Voor de zittenblijvers is er hoop, want het bedrijf heeft nog enkele andere middelen in ontwikkeling.

Akorn Inc (AKRX) -38%

Het aandeel Akorn zakte naar een vijfjaars dieptepunt door het afketsen van de overname door het Duitse Fresenius. Precies een jaar geleden deed Fresenius eenbod van $34 per aandeel op de Amerikaanse farmaceut. In het totale overnamebod van $4,3 mrd waren ook de schulden van Akorn verdisconteerd. Deze bedroegen $450 mln.

Eind februari maakte Fresenius echter bekend een onderzoek te starten naar mogelijke schending door Akorn van regelgeving van de Amerikaanse toezichthouder FDA. Het aandeel Akorn zakte op dat bericht van $30 naar $18. Toen Fresenius halverwege april liet weten definitief af te zien van de deal, daalde de koers op verder, naar $13. Het feit dat Akorn met een forse schuldenlast zit, zorgt voor een extra neerwaarts effect. Het bedrijf moet nu óf een emissie doen, óf op zoek gaan naar een nieuwe potentiële koper. Elk van deze opties zal een sterk effect op de koers hebben.

Gridsum Holding (GSUM) -45%

Eind april zakte het aandeel Gridsum 45% op het bericht dat er problemen zijn met de goedgekeurde jaarrekening 2016 en 2017. De accountant is tijdens controle achteraf gestuit op mogelijk foutieve getallen omtrent kosten, kasstroom en uitgaveposten. Wellicht zijn de cijfers in eerste instantie te rooskleurig voorgesteld Als reactie daarop klaagde advocatenkantoor Rosen het bedrijf Gridsum Holding aan. Het bureau roept beleggers die verlies hebben geleden op om zich te melden bij de claim die zal volgen. Er zal de komende tijd dus veel onduidelijkheid zijn rond het bedrijf. De onzekerheid over hoe Gridsum ervoor staat maakt beleggers logischerwijs bang om in te stappen.

Sears Hometown (SHOS) -35%

Dat ook in de VS grote warenhuizen het zwaar hebben door de opkomst van online shopping, blijkt wel uit de resultaten van Sears Hometown. Deze retailgigant heeft grote warenhuizen verspreid over heel de VS, en verkoopt huis- en tuinartikelen. De kosten van deze warenhuizen blijken veel hoger te zijn dan de verkoopopbrengsten en daarom zit Sears Hometown al een tijd in zwaar weer.

In april maakte het bedrijf andermaal slechte bekend. Weliswaar was een lichte verbetering zichtbaar ten opzichte van het verlies van $131,9 mln in 2016, maar de -$95,1 mln in 2017 betekende nog altijd een aanzienlijke aderlating. Met nog $10 mln in kas, is het bedrijf druk bezig een nieuwe lening te krijgen om te kunnen overleven. Sears Hometown heeft al warenhuizen gesloten, maar zal dit proces moeten versnellen om het hoofd boven water te houden. Het aandeel daalde 35% en staat op dit moment op de laagste koers ooit. Mocht het bestuur erin slagen het bedrijfsmodel volledig om te gooien en winstgevend te worden, dan is dit een fantastisch instapmoment. De kans dat het positieve scenario uitkomt, lijkt momenteel echter zeer klein.

Genprex (GNPX) +200%

Het Amerikaanse biotechbedrijf Genprex deed begin april een IPO tegen een koers van $5. Genprex richt zich op de behandeling van longkanker via een nieuw soort gen-therapie. Het middel Oncoprex bevindt zich in Fase 2. Het is het enige middel dat Genprex in ontwikkeling heeft, en dat maakt duidelijk hoeveel er het bedrijf aan gelegen is om de studie te laten slagen.

De start van de beurshandel verliep in april aanvankelijk rustig – de koers schommelde rond de introductieprijs, spoot het aandeel eind april ineens 200% omhoog. Een duidelijke aanleiding is er echter niet. In de VS stijgen aandelen wel vaker plots met veel volume, waarschijnlijk veroorzaakt door boilerrooms en adviesgoeroes, waarna veel beleggers instappen.

Ondanks de grote koersstijging blijft Genprex een kansrijk aandeel met veel potentieel. Het middel Oncoprex heeft tot nu toe, in kleine omvang, zijn werking bewezen. Als dit positieve verhaal zich voortzet, dan is de huidige beurswaardering van $130 mln, op basis van de miljardenmarkt voor longkanker, een zeer bescheiden waardering.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!