Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Opinie Hein Praats, 3 mei 2018 11:42

Beurs en economie: kredietomgeving in Amerika verslechtert

0 0 Leestijd ongeveer

De gunstige kredietomstandigheden in de VS brokkelen af naarmate de rente oploopt. De hogere financieringslasten en het stijgende aantal faillissementen duiden op het einde van de Amerikaanse economische cyclus.

De rente op 10-jarige Amerikaanse staatsobligaties doorbrak vorige week de magische grens van 3% en bereikte daarmee het hoogste niveau sinds 2014. Een oplopende rente maakt de verschuldigde rentebetalingen op de nationale schuld van de Verenigde Staten hoger. Daarbij zal de leendrift van Trump – om zijn belastingverlagingen en investeringsplannen uit te kunnen voeren – de financieringskosten van schulden alleen maar doen toenemen.

Minder vertrouwen tussen banken

Het zijn echter Amerikaanse bedrijven en particulieren die het meest kwetsbaar zijn voor oplopende rentes. Naast het feit dat het rendement op staatsobligaties stijgt en de Fed bezig is met het geleidelijk doorvoeren van een serie renteverhogingen, loopt ook de spread tussen Libor (London Interbank Offered Rate) en OIS (Overnight Indexed Swap) op (zie grafiek). Anders gezegd neemt door het afnemende vertrouwen tussen banken onderling het verschil toe tussen de driemaands interbancaire rente en het tarief dat de Fed aan banken rekent voor eendagsleningen zonder onderpand.

Een stijging van deze bankenrisicopremie vertaalt zich logischerwijze in hogere rentetarieven van banken voor hun particuliere klanten en bedrijven. De hogere schuldenfinancieringskosten kunnen het bedrijfsleven als gevolg daarvan flink schaden.

Bedrijven die hun schulden vooral financieren met variabele rentevoeten presteerden in vergelijking met de S&P500 de afgelopen maanden slechter naarmate de financieringskosten opliepen. Het kan geen toeval zijn dat het aantal bedrijven dat in de VS een Chapter 11-procedure aanvroeg, afgelopen maart – op jaarbasis – met 63% fors steeg. Dat was het hoogste aantal sinds april 2011, toen bedrijven de klappen van de financiële crisis te boven probeerden te komen.

Rommelige liquidaties

Chapter 11 is een van de vele hoofdstukken uit het Amerikaanse faillissementsrecht en is vergelijkbaar met de Nederlandse surseance van betaling. De huidige toename is vooral te wijten aan het grote aantal fysieke winkels dat – met name door de opkomst van e-commerce en online shopping – het hoofd amper boven water kan houden. Daarbij stapelen Amerikaanse retailfaillissementen zich al sinds 2016 op. Hoewel deze allemaal ooit begonnen als een Chapter 11-procedure, veranderden later velen in rommelige liquidaties. De ondergang van speelgoedfabrikant Toys ‘R’ Us is hierbij een bekend voorbeeld.

Maar niet alleen de fysieke detailhandel heeft het zwaar. De schuldenlast trekt eveneens een zware wissel op krediet in andere sectoren die in meer of mindere mate zijn gekoppeld aan de (stijgende) LIBOR-tarieven, waaronder syndicaatleningen, hypotheken voor zowel bedrijven- als woningvastgoed en creditcard-, studenten- en autoleningen.

Waar het de afgelopen jaren gedurende de verruimende monetaire omstandigheden en ultralage rentevoeten goedkoop lenen was, hebben bedrijven het nu steeds moeilijker om hun schulden te (her)financieren. En degenen die slagen, krijgen te maken met hogere financieringskosten, die uiteindelijk een drukkend effect op de bedrijfswinsten zullen hebben. En daarmee op de aandelenkoersen.

Obligatiegoeroe Bill Gross kondigde begin 2018 al het einde aan van de tientallen jaren voortdurende bullmarkt in obligaties. Met de sinds februari toegenomen nervositeit op aandelenmarkten kan met het oog op de (bedrijfs)schuldenlasten de Nasdaq, Dow Jones en S&P500 eenzelfde lot te wachten staan.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!