Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Signify

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
image description
Opinie Harriët Verbeek, 28 apr 2018 09:00

Belegger van de Week Hennie Bosma

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Signify

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen

Hennie Bosma (40) is een nuchtere belegger.  Zij koopt sinds haar vijftiende aandelen en houdt deze lang vast. Turbo’s, opties en andere risicovolle constructies zijn niets voor haar. 

Waarom bent u met beleggen begonnen?

‘Als 15-jarige maakte ik op school bij het vak economie kennis met de wereld van de beurs. We deden dat in de vorm van een beleggingswedstrijd. Iedere leerling in de klas koos een paar aandelen en een paar maanden lang volgden wij de koersen. Ik had onder andere voor aandelen Heineken en Fokker gekozen en was de winnaar van het spel. Vanaf dat moment had ik de smaak te pakken. Ik vond het echt enorm interessant. Eerst opende ik samen met mijn vader een gezamenlijke rekening om met echt geld te kunnen gaan beleggen. Toen ik 18 jaar was kon ik dat zelfstandig gaan doen.’

Waarom bent u nu een actieve belegger?

‘Sinds mijn vijftiende heb ik telkens bijgekocht, maar ik handel niet veel. Dagelijks houd ik de koersen in de gaten. Het is nu wachten op een koersdaling. ‘Buy the dips’ is mijn motto.’

Wat was uw grootste succes?

‘Ik denk dat mijn grootste succes Royal Dutch Shell is geweest. De koers van dat aandeel heeft zich jarenlang zijwaarts bewogen en ik heb het dividend altijd in aandelen laten uitkeren. Ik heb Shell al 15 jaar in mijn portefeuille en in de loop van de jaren is de waarde van deze positie flink opgelopen. Helaas keert Shell inmiddels geen stockdividend meer uit.’

Wat was uw grootste teleurstelling?

‘Over het antwoord op die vraag hoef ik niet lang na te denken: dat is Imtech. Dat aandeel heb ik jaren in bezit gehad. Alle lichten stonden op groen en toen er een extra aandelenemissie kwam, ben ik er vol ingegaan. Dat heeft mij flink wat duiten gekost. Ik ben lang blijven zitten toen de koers naar beneden ging. Immers: ‘Never catch a falling knife’. Ik ging ervan uit dat er wel wat geregeld zou worden na de fraude. Dat gebeurde niet en ik heb Imtech uiteindelijk voor €0,29 per aandeel verkocht.’

Hoeveel tijd besteedt u aan uw beleggingen?

‘Ongeveer een uurtje per dag, want ik werk en ik heb jonge kinderen. Ik kijk naar RTL-Z voor de opening van de beurs en bezoek verschillende web­sites, bijvoorbeeld die van Beleggers Belangen en Belegger.nl. Ook gebruik ik een aantal apps om de koersen te volgen.’

Wat is uw beleggingsstijl?

‘Handelen doe ik niet zo veel. Ik koop aandelen en die houd ik heel lang vast. Dat is voor mij de meest transparante manier van beleggen. Een groot deel van mijn portefeuille bestaat uit dividendaandelen, zoals NSI (6%), Aegon (5%) en Shell (6%). Daarnaast heb ik een paar B-aandelen van Berkshire Hathaway. Ik vind het jammer dat dit fonds geen dividend uitkeert, maar dat wordt ruimschoots goed gemaakt door de waardegroei. Ook heb ik na een tip in Beleggers Belangen een uraniumfonds gekocht en ik was positief verrast door het dividend. Inmiddels is de koers afgezwakt. Op zo’n moment denk ik: het komt wel goed. Dat is een soort struisvogelpolitiek. Misschien heeft dat te maken met mijn vrouw-zijn: mannen zullen sneller verkopen.’

Wat is uw grootste ergernis?

‘Sommige aandelen worden na één negatief bericht afgestraft. De koers van BAM bijvoorbeeld ging fors naar beneden door problemen met een parkeergarage. Daarna kwamen er meerdere positieve berichten over het bedrijf naar buiten, maar daar heeft de koers dan weer niet op gereageerd. Dat vind ik jammer.’

Welke belegger bewondert u het meest?

‘Het is een standaard antwoord: Warren Buffett. Niemand haalt zulke resultaten als hij. Het is zo knap dat hij vanuit het niets zijn kapitaal heeft vergaard. Ook doet hij veel voor de maatschappij door een deel van zijn geld aan goede doelen te schenken.’

Wat verwacht u de komende tijd van de beurs?

‘Over deze vraag heb ik veel nagedacht. Ik vermoed dat de stijgende lijn doorzet. Er komt wel een correctie, maar die verwacht ik dit jaar nog niet. Maar natuurlijk is onze economie gelinkt aan die van Amerika en zijn wij gevoelig voor de gekkigheid van Trump. Voor hetzelfde geld knalt de beurs volgende week naar beneden.’

Welke tip heeft u voor andere beleggers?

‘Beleg alleen met geld dat je over hebt, anders ben je verkeerd bezig. Investeer niet alleen in risico-aandelen, kijk ook naar wat veiligere aandelen en beleggingsfondsen.’

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!