Piek bereikt in smartphone-hausse
Het IMF besteedt in zijn bijna driehonderd pagina’s tellende World Economic Outlook van april enkele pagina’s aan de handel in smartphones. In 2017 bereikte de wereldwijde verkoop van smartphones bijna 1,5 miljard eenheden – één voor elk vijfde persoon op aarde. De vraag werd, net als in de jaren daarvoor, vooral gedreven door een toenemend gebruik van smartphones als (gedeeltelijke) vervanging van de pc. In totaal bedroeg de bijdrage van de productie en verkoop van smartphones aan de wereldeconomie vorig jaar maar liefst 3,6 biljoen dollar (4,5%).
Mooie cijfers, maar…
In Azië neemt de verkoop van smartphones en smartphone-componenten een steeds groter deel van de totale export voor zijn rekening. China exporteerde vorig jaar voor 128 miljard dollar aan smartphones naar de rest van de wereld. Dat komt overeen met 5,7% van de totale Chinese export. In Korea, de belangrijkste leverancier van smartphone-componenten, maakte de export van halfgeleiders alleen al 17,1% uit van de totale Koreaanse export. Op het hoogtepunt, in oktober 2017, waren componenten voor de productie van smartphones goed voor meer dan een derde van de export uit Taiwan, 17,4% uit Maleisië en 15,9% uit Singapore.
Al deze op het eerste oog indrukwekkende cijfers maskeren echter een verontrustende trend: de bijdrage van smartphones aan het wereldwijde bbp werd vorig jaar namelijk níet gedreven door een toename in vraag, maar grotendeels door hogere prijzen per eenheid (de gemiddelde verkoopprijs van bijvoorbeeld een iPhone steeg volgens Apple’s laatste kwartaalcijfers van 618 dollar in 2016 naar 798 dollar in 2017). Het aantal wereldwijd verkochte smartphones daalde juist in het laatste kwartaal en dat was voor het eerst sinds het apparaat op de markt is.
Nieuwe releases
De vraag naar smartphones is zeer cyclisch van aard en vooral gerelateerd aan lanceerdata van nieuwe modellen. De introductie van een nieuw model kan daarbij worden verdeeld in twee fasen. De eerste betreft pre-lancering en omvat de export van alle smartphone-componenten van de verschillende Aziatische landen richting China, mondiaal de grootste eindproducent van smartphones. De tweede fase, na de lancering, beslaat vervolgens het distribueren van smartphones vanuit China naar de rest van de wereld.
Beide componenten hebben een sterke invloed op de economische groei en handel in Azië, alsook daarbuiten. Een trend van afnemende vraag zou in potentie de wereldwijde economische groei kunnen temperen, vooral dus vanuit Azië.
Maar ondanks een afnemende vraag, zal de wereldmarkt voor smartphones niet stilvallen. De vraag zal alleen meer gedreven worden door vervanging dan door nieuwe aanschaf. Bovendien blijft Azië aan marktaandeel winnen in andere high-tech elektronica, waaronder boordcomputers in auto’s en slimme apparaten. Ofschoon de wereldwijde verkoop van smartphones lijkt te stagneren, blijft de vraag naar halfgeleiders uit Korea en naar elektronica uit Taiwan voor andere doeleinden stijgen.
In de afgelopen jaren heeft de enorme wereldwijde vraag naar smartphones de Aziatische export en groei gestimuleerd. Maar zelfs als deze markt in de toekomst verzadigd raakt, zijn de huidige technologische ontwikkelingen nog altijd gunstig, waarbij de opkomst van elektrische en zelfrijdende auto’s, robotisering en kunstmatige intelligentie de komende jaren als goede stimulans zal dienen voor de Aziatische groei.
Wereldwijde verkopen van PC’s en smartphones
(in miljoenen eenheden)