Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Signify

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
image description
Opinie Jeroen Boogaard, 24 apr 2018 19:05

Stemming op bedrijfsobligatiemarkt verbetert

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Signify

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen

Doordat de geopolitieke spanningen zijn afgenomen, is de stemming op de bedrijfsobligatiemarkt weer verbeterd. Beleggers zijn bereid om meer risico te nemen, waardoor de risico-opslagen licht daalden. Toch kijkt euro bedrijfspapier terug op een verliesweek omdat de onderliggende Duitse staatsrente steeg. Oplopende inflatieverwachtingen resulteerden in een hogere kapitaalmarktrente in de Verenigde Staten. In het kielzorg daarvan steeg ook de Duitse tienjaarsrente.

Bedrijfsobligaties investment grade

Zodoende sloten investment grade euro bedrijfsobligaties, vertegenwoordigd door de iBoxx Corporates index, de week af met een effectief rendement van 1,24%. Dat was ongeveer vijf basispunten meer dan de week daarvoor. Rente en koersen bewegen tegengesteld aan elkaar; ofwel een hoger effectief rendement correspondeert met een lagere obligatiekoers. De high yield markt verging het afgelopen week iets beter. Een daling van de risico-opslagen kon de stijging van de risicovrije rente net niet compenseren, waardoor het effectieve rendement op de iBoxx High Yield index uiteindelijk met één basispunt steeg naar 3,19% op vrijdag.

Goede kwartaalcijfers zullen naar verwachting de solide fundamentals in de markt onderschrijven. Voor Amerikaanse bedrijven ligt de consensus op een groei van de winst per aandeel met 15%. Zonder belastingmeevallers blijft daar 9% van over. Bedrijven in de eurozone kampen met de sterke euro en stevenen naar verwachting af op een winsttoename per aandeel van 9%.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.