Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Signify

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
image description
Opinie Jaap Barendregt, 24 apr 2018 12:14

Beurzen vandaag: vooral grote verliezers

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Signify

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen

In ons dagelijkse rondje langs de beurzen bekijken we de grootste stijgers en dalers in Europa en de VS. Opvallend is dat er vandaag geen grote stijgers zijn, maar wel flinke dalers. Koploper is Flow Traders met -7,1%, gevolgd door Randstad (-4,2%) en AkzoNobel (-2,8%), dat ook met cijfers kwam. Internationaal blonk SAP uit met +2,4%, samen met Merck & Co (eveneens +2,4%).

NEDERLAND

Flow Traders beleefde een record eerste kwartaal. De ebitda steeg van €18 mln naar €134 mln en de nettowinst van ruim €13 mln naar €110 mln. De vraag waar beleggers kennelijk mee worstelen is of dit zo door kan gaan. Het bedrijf profiteert van volatiliteit op beurzen. Als die beweeglijkheid van de koersen gaat afnemen, zullen de omzetten van Flow Traders sterk worden beïnvloed. Er werd winst genomen. Wij hebben een koopadvies voor Flow Traders staan. Winstneming geldt waarschijnlijk ook voor Randstad (-4,2%) want de cijfers waren ongeveer als verwacht. Ook Randstad heeft bij ons een koopadvies.
De AEX-index stijgt vanochtend licht (0,1%) en de AMX-index daalt met 0,5% (om 09.35 uur).

Grootste stijgers AEX/AMX om 09:35 uur:

 • OCI (=1,3%)
 • Shell (+0,9%)
 • Heineken (+0,7%)

Grootste dalers AEX/AMX om 09:35 uur:

 • Flow Traders (-7,1%)
 • Randstad (-4,2%)
 • AkzoNobel (-2,8%)

EUROPA

Bij een lichte stijging van de EuroStoxx 50-index van 0,1%, is het Duitse SAP met +2,4% de enige uitblinker. Het bedrijf wist te profiteren van groei bij de clouddiensten en kocht met Callidus Softwarew Inc nieuwe analyse-instrumenten voor de eigen softwarediensten in.

Grootste stijgers Eurostoxx50 om 09:35 uur:

 • SAP (+2,4%)
 • AB InBev (+0,8%)
 • Nokia (+0,7%)

Grootste dalers Eurostoxx50 om 09:35 uur:

 • Banco Santander (-1,7%)
 • Vinci (-1,4%)
 • Fresenius SE (-1,0%)

VERENIGDE STATEN

De Dow Jones bleef praktisch op de plaats stil staan. Er is een periode van rust aangebroken. Behalve dan dus bij Flow Traders dat ook in de VS actief is. Merck & Co presteerde het beste. Er is een nieuw medicijn voor een kankersoort dat in combinatie met een therapie lijkt aan te slaan. De goedkeuringsprocedure lijkt dus goed te gaan verlopen, wat veel belooft voor toekomstige omzetstromen bij Merck & Co.

Grootste stijgers Dow Jones:

 • Merck & Co (2,4%)
 • Verizon (1,6%)
 • Nike (+1,2%)

Grootste dalers Dow Jones:

 • Goldman Sachs (-2,1%)
 • Procter & Gamble (-1,1%)
 • Walmart (-1,0%)

GRAFIEK VAN DE DAG

Het verschil tussen de vijf- en dertigjarige Amerikaanse staatsschuld (de witte lijn) en dat tussen de tweejaars- en de tienjaarsschuld (de blauwe lijn) is het afgelopen jaar kleiner en kleiner geworden. Vooral de rente op de middellange termijn is opgelopen vergeleken met de langeretermijnschuld. Dat wordt door analisten wel gezien als het inbouwen van de effecten van een recessie. In vorige periodes was een vlakke rentecurve (weinig verschil tussen rentes van korte en lange termijn) soms, maar niet altijd, de voorbode van een recessie. Een hogere kortetermijnrente kan de economische groei inderdaad afremmen, bijvoorbeeld doordat banken minder krediet gaan verstrekken.

Er is echter nog een andere verklaring mogelijk. De kortetermijnschuld reageert sterker op het geldmarktbeleid van de Fed en dat is gericht tegen inflatie. De tienjaarsrente wordt beïnvloed door inflatieverwachtingen. Die worden door een anti-inflatiebeleid van de Fed juist lager. Dat beleid kan dus de korte rente verhogen en die van de lange termijn temperen. De omkering van het ruime monetaire Fed-beleid van lage rentes van de afgelopen jaren sorteert dus ook het effect dat in de grafiek zichtbaar wordt. Beide verklaringen kunnen overigens samengaan, bijvoorbeeld als de Fed te agressief haar rentetarieven verhoogt (overshooting). Dat is eerder gebeurd. Het is de vraag of dat deze keer weer het geval zal zijn; de Fed staat wel in een voorzichtige modus.

evoegen Graf

AGENDA

 • AkzoNobel kwartaalcijfers
 • Flow Traders kwartaalupdate
 • Randstad kwartaalcijfers
 • Alphabet kwartaalcijfers
 • AT&T kwartaalcijfers
 • Banco Santander kwartaalcijfers
 • Caterpillar kwartaalcijfers
 • Coca-Cola kwartaalcijfers
 • SAP kwartaalcijfers
 • Verizon kwartaalcijfers

 

 • Frankrijk  ondernemersvertrouwen april
 • Italië ondernemersvertrouwen april
 • België  ondernemersvertrouwen april

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!