Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Signify

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
image description
Opinie Martijn van Herpen, 24 apr 2018 16:12

AEX en AMX bewegen uiteen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Signify

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen

De AEX dikte afgelopen week 1,4% aan, waar de AMX 0,5% daalde. Binnen de hoofdgraadmeter blonk Philips uit met een plus van 9,1%. Het bedrijf bevestigde de groeiramingen van ten minste €20 mrd omzet voor 2020. Hierop sloot het aandeel afgelopen maandag 5,5% hoger. ArcelorMittal met 7,6%. Berichten over een groeiende vraag naar staal in de komende jaren zijn gunstig voor het concern. Daarnaast bepaalde een rechtbank in India dat overnameprooi Essar Steel een bod van ArcelorMittal moet beoordelen. Altice (+5,7%) is sinds de koers van €6,55 van 4 april aan een sterke stijging bezig en staat nu op €8,45. Vopak (+5,6%) rapporteerde jaar-op-jaar dalingen van omzet, winst en bezettingsgraad, maar handhaafde wel de outlook. Shell (+5,1%) profiteerde van de stijgende olieprijzen.

In de AMX was Takeaway.com (+6,6%) de grootste stijger. De maaltijdbezorger zette het koersherstel na de eerder gerapporteerde kwartaalcijfers verder door. Ook bij AMG (+6,1%) was er een vervolg van eerder koersherstel. TomTom (+5,6%) rapporteerde ondanks dalende omzetten een kleine winst over het eerste kwartaal.

De grootste verliezers waren deze week te vinden onder bedrijven die gerelateerd zijn aan de chipindustrie. In de AEX was ASML met een min van 3,9% de grootste daler. Dat was nog bescheiden vergeleken met de dalingen die Besi (-8,5%) en ASMI (-12,4) in de AMX te verwerken kregen.
ASML overtrof met een omzet van €2,3mrd in het eerste kwartaal van 2018 de eigen verwachtingen. Maar vervolgens is er ook de verwachting dat in het tweede kwartaal de marges, ondanks verdere omzetgroei, wat lager zullen uitvallen. Dit werd niet gewaardeerd. Bij ASMI viel zowel de omzet als de winst tegen, waarna de forse koersafstraffing volgde. Besi werd zonder concreet nieuws meegezogen. Air France-KLM (-6,5) zat ook weer eens bij de dalers. Nu omdat topman Jean-Marc Janaillac heeft aangekondigd te vertrekken als een stemming onder het personeel over een geleidelijke loonsverhoging in de komende jaren bij Air France negatief uitpakt. Beleggers houden niet van onzekerheid en ondertussen gaan stakingen ook nog door.

Stijgers AEX
• Philips +9,1%
• ArcelorMittal +7,6%
• Altice +5,7%

Dalers AEX
• ASML -3,9%
• Unilever -2,3%
• Heineken -2,2%

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.