Novartis krijgt geen vertrouwen - BeleggersBelangen.nl

Updates

Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
verkopen
image description
Opinie Stephen Hendriks, 23 apr 11:02

Novartis krijgt geen vertrouwen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
verkopen

De kwartaalcijfers van Novartis waren alleszins redelijk. Alle aandacht ging uit echter uit naar de tegenvallende omzetcijfers van psoriasis-medicijn Cosentyx.

De eerstekwartaalcijfers van Novartis waren solide, maar niet spectaculair. De omzet nam – tegen constante wisselkoersen – met 4% toe tot $12,7 mrd. Ook de operationele winst steeg met 4%, tot $3,3 mrd. Door de inkoop van eigen aandelen steeg de winst per aandeel iets sneller, met 6% tot $1,28. De farmaceut bevestigde de prognoses voor het lopende jaar waarin het een omzetgroei van 2-5% en een groei van de operationele winst tussen de 5 en 10% verwacht (beide tegen constante wisselkoersen). Toch daalde het aandeel zo’n 2% na de bekendmaking van de cijfers.

Dat had alles te maken met de omzetontwikkeling van Cosentyx, een middel tegen psoriasis. Dit is een van de belangrijkste groeimotoren van Novartis, zeker sinds leukemiemedicijn Gleevec de patentbescherming heeft verloren, waardoor de omzet ervan afgelopen kwartaal met 32% daalde, tot 392 mln. In het eerste kwartaal steeg de omzet van Cosentyx met maar liefst 35% tot $580 mln. Dat was echter $50 mln lager dan de gemiddelde analistenverwachting.

Twijfel

De wat tegenvallende omzetgroei voedde de bestaande twijfel over de kortingen die Novartis moet aanbieden om marktaandeel te winnen met Cosentyx en de druk die dat legt op omzetgroei en winstmarge. In de tweede helft van dit jaar worden ook de resultaten bekend van een studie van Tremfya – het psoriasis-medicijn van Johnson & Johnson – versus Cosentyx. Ook dat draagt bij aan de twijfel over de omzetgroei van Cosentyx. Novartis verwacht echter dat de omzet ervan de analistenverwachting voor dit jaar zal inlossen. De aandacht voor de ontwikkeling van Cosentyx is begrijpelijk, maar overschaduwde de verder prima ontwikkeling van Novartis. Als gevolg van de verkoop van het belang in de consumer healthcare joint venture aan partner GSK brengen we de winsttaxatie voor dit jaar iets terug (van $5,30 naar $5,25). Met een k/w van ruim 15 en een verder groeiend dividend blijft Novartis onze sectorfavoriet; ons koopadvies blijft gehandhaafd.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Dit artikel kunt u alleen lezen met een (proef)abonnement. U leest Beleggers Belangen vanaf €1,50 per week. Wat krijgt u zoal:

  • Concreet en onafhankelijk beleggingsadvies
  • Direct toepasbare beleggingsinformatie
  • Succesvolle voorbeeldportefeuilles