Gunstige onderstroom bij BinckBank - BeleggersBelangen.nl

Updates

Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
verkopen
image description
Advies Michiel Pekelharing, 23 apr 16:16

Gunstige onderstroom bij BinckBank

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

Een kleine omzetdaling verhult bij BinckBank dat de broker profiteert van de grotere koersuitslagen op financiële markten. De onderneming zet bovendien in op nieuwe initiatieven.

De omzet van BinckBank is in het eerste kwartaal met 1% gedaald naar €39,6 mln. Die terugval illustreert voornamelijk de groeiende prijsconcurrentie op de Nederlandse brokermarkt. Ondanks een transactiegroei van 29% namen de netto commissie-inkomsten slechts met 2% toe, naar €29,3 mln. Binck heeft onlangs de tariefstructuur aangepast in een poging om de marge te beschermen tegen de toegenomen prijsdruk.

Kosten besparen

De netto rente-inkomsten en het resultaat op financiële instrumenten stegen met respectievelijk 7% en 58% naar €7,9 mln en €2,1 mln. De scherpe toename in de laatstgenoemde categorie weerspiegelt in de eerste plaats een groeiende handel in Binck-turbo’s.

De omzetdaling op concernniveau wordt veroorzaakt door een terugval van overige inkomsten: -82% naar €444.000. Onderaan de streep schoot de nettowinst echter omhoog, van €1,3 mln naar €8,5 mln. Dat was voor een groot deel te danken aan een scherpe daling van de afschrijvingslasten. Het is een goed teken dat Binck er daarnaast ook in slaagde om de personeelskosten (-5% naar €12,7 mln) en overige uitgaven (-13% naar €14,2 mln) goed in de hand te houden.

Nieuwe initiatieven

Het is een gunstige ontwikkeling dat de inkomsten uit de kernactiviteiten van Binck in de lift zitten. De broker lanceert bovendien allerlei nieuwe initiatieven om de omzetbasis te verbreden. Voorbeelden daarvan zijn Binck Sparen en Laten Beleggen. Laatstgenoemde propositie is er deels op gericht om de uitstroom bij Alex te compenseren. Het totale beheerde vermogen is het afgelopen jaar met 12% gedaald naar €1,0 mrd. De eerstekwartaalcijfers geven echter aan dat het concern profiteert van een gunstige onderstroom in de vorm van een meer beweeglijk beursklimaat. De inkomsten kunnen tevens een impuls krijgen van de nieuwe initiatieven.

De beurskoers viel na de cijferpresentatie met 3% terug. Dat kwam voornamelijk doordat beleggers met een stijging van ruim 19% sinds de jaarwisseling een sterkere groei hadden ingeprijsd. De alleszins redelijke waardering (k/w 10) maakt het aantrekkelijk om Binck vast te houden en de verdere ontwikkelingen af te wachten.

Binck eerste kwartaal kw1 2018 kw1 2017
Aantal transacties 2,68 mln 2,12 mln
Omzet €26,0 mln €26,0 mln
Winst €18,5 mln €1,3 mln

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Dit artikel kunt u alleen lezen met een (proef)abonnement. U leest Beleggers Belangen vanaf €1,50 per week. Wat krijgt u zoal:

  • Concreet en onafhankelijk beleggingsadvies
  • Direct toepasbare beleggingsinformatie
  • Succesvolle voorbeeldportefeuilles