Updates

Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

VolkerWessels

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Lufthansa

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
image description
Opinie Peter Schutte, 23 apr 2018 11:32

Buy the dip-strategie kan lucratief zijn

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

VolkerWessels

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Lufthansa

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen

Veel beleggers kopen aandelen als de koersen stijgen en verkopen in een dalende beurs, omdat ze dan bang zijn nog meer geld te verliezen. Door dit kuddegedrag schieten markten regelmatig te ver door. Kopen tijdens de dip kan daarom mooie rendementen opleveren. Maar: forse koersdalingen kunnen ook een berenmarkt voorspellen. 

De afgelopen jaren bleek elke stevige koerscorrectie een uitstekend koopmoment te zijn geweest; ‘buy the dip’! Dips en correcties bieden in een stijgende markt altijd kansen. De Amerikaanse beurzen corrigeerden dit jaar door inflatie-angst, maar de Nasdaq bereikte in maart alweer een nieuw record. In deze tijden van lage rente blijven aandelen in trek, zeker omdat bedrijven grote geldbedragen overmaken naar de aandeelhouders. Maar koersdalingen kunnen ook een lange periode van koerszwakte voorspellen. De meeste beleggers slagen er niet goed in de markt te timen.

‘Was ik toen maar ingestapt’

De strategie ‘buy the dip’ is gebaseerd op het feit dat beurskoersen nooit een rechte lijn vertonen. Van een dip wordt veelal gesproken bij een daling van circa 5%. Bij een daling van circa 10% wordt over een correctie gesproken. Telkens nemen we ons voor bij een volgende ‘gelegenheid’ ook daadwerkelijk te gaan kopen. Aan de uitspraken ‘had ik het toen maar gedaan’ of ‘stel je voor als ik toen was ingestapt’ willen beleggers niet graag herinnerd worden. Rampen als de aanslagen op te Twin Towers of al die dreigende oorlogstaal tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea leidden achteraf gezien tot uitgelezen koopmomenten op de beurs. Maar voor hetzelfde geld waren er na 9/11 nog meer aanslagen gevolgd of waren de Amerikanen daadwerkelijk Noord-Korea aangevallen. Dieptepunten en toppen ontmaskeren zich pas als ze geschiedenis zijn en er door beleggers niet meer van geprofiteerd kan worden.

Bruikbare strategie

De geschiedenis wijst echter wel uit dat dips en herstel daarna veel voorkomt en dus een bruikbare strategie kan zijn. Sinds de Tweede Wereldoorlog heeft de Dow Jones Index maar liefst 28 correcties doorgemaakt van 10% of meer. De gemiddelde koersdaling lag op 13,3%. Het duurde gemiddeld 71 handelsdagen, oftewel iets meer dan drie maanden, om de correctie weer ongedaan te maken. Koerscorrecties zijn daarmee iets vrijwel natuurlijks. Beleggers krijgen op een bepaald moment hoogtevrees, vaak ingegeven door een bepaalde gebeurtenis, en besluiten massaal winst te nemen.

Niet te gretig, niet te voorzichtig

Te snel kopen na een koersdaling kan gevaarlijk zijn. Het begin- en eindpunt van een dip laat zich niet voorspellen en meerdere dips kunnen elkaar opvolgen. Een goed voorbeeld hiervan is de goudprijs in de afgelopen jaren. Na iedere opleving bleef deze per saldo maar dalen. Maar wie rekent op een dip of correctie en besluit aan de zijlijn te blijven kan ook rendement mislopen. Te voorzichtig opereren kan heel frustrerend zijn.

Wacht op een macro-dip

Kopen op dips is veelal zinvoller als deze dip de markt als geheel treft en niet alleen een specifieke bedrijf. De kans dat de dip een tijdelijk dal blijkt te zijn is groter bij een macro-event. Bedrijfsspecifieke aspecten spelen dan minder. Oorlogen, economische crises of natuurrampen gaan voorbij.

Een koersdaling van een aandeel door bijvoorbeeld meer concurrentie via internet, zoals we nu zien bij fietsenfabrikant Accell, is structureler van aard. Achterblijvers oppikken in een stijgende markt kan overigens wel een zinvolle strategie zijn, maar ook hier blijft het oppassen. Vaak is er een reden voor de underperformance, oorzaken die u als belegger niet direct ziet.

Technische analyse

Naast de fundamentele analyse bestaat de technische analyse. Aanhangers hiervan zullen de ‘buy the dip’-strategie waarschijnlijk nog veelvuldiger hanteren en aandelen kopen zodra al eerder bepaalde koersniveaus worden geraakt waar in het verleden rebounds op zijn gevolgd. Dat hoeft niet zozeer bij dalingen van 5 of 10% te zijn. Technische analisten gebruiken hierbij ook allerlei signaalfuncties, waarbij de ‘Relative Strength Index’ (RSI) een veelvuldig gehanteerd hulpmiddel is.

‘Rebalance-strategie’ als oplossing

Zijn er eenmaal aandelen gekocht tijdens de dip, dan is het zaak verder te denken en te bepalen wanneer er winst genomen wordt. Dit kan bijvoorbeeld door nu al een verkooporder in te leggen. Een aanpak die ook kan werken is de zogeheten ‘rebalance’-strategie. Hierbij kijkt de belegger bijvoorbeeld ieder kwartaal naar het aandelengewicht en past hij de weging aan als de van te voren bepaalde verdeling niet meer geldt. Zo wordt automatisch gekocht bij lagere koersen en verkocht bij hogere standen. Dan wordt echter wel het ‘buy the dip’-principe verlaten. Er is immers geen sprake meer van markttiming.

Academisch inzicht

‘Buy the dip’ blijft een kwestie van markttiming en is bijzonder lastig. De meeste traders lukt het niet, juist omdat niet elke situatie zich er voor leent. In het algemeen is het lucratiever om te blijven zitten dan te proberen de markt te timen. Dat gaat immers gepaard met hoge transactiekosten en is erg foutgevoelig. Academisch onderzoek wijst uit dat het timen van de markt niet mogelijk is. Voor actieve beleggers is het moeilijk het gemiddeld beter te doen dan het gemiddelde. Diezelfde actieve beleggers zullen het daar niet mee eens zijn: ‘Buy the dip, sell the rip’.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!