Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Opinie Hein Praats, 19 apr 2018 11:15

Europees vastgoed rendeert uitstekend

0 0 Leestijd ongeveer

De economische indicatoren in de eurozone staan op groen en de vastgoedsector lift mee. Beleggers kunnen een graantje meepikken van stijgende huurinkomsten door Europese vastgoedbedrijven in portefeuille te nemen.

De Europese economie groeide in 2017 met 2,5% en bereikte daarmee het hoogste groeiniveau in tien jaar. De werkloosheid is laag, de arbeidsparticipatiegraad stijgt en hoge PMI’s (Purchasing Managers Index) tonen dat het vertrouwen van inkoopmanagers in Europa hoog is.

Dat positieve momentum sijpelt ook door naar de vastgoedmarkt. Vooral in kernsteden als Frankfurt, Madrid en Parijs vertalen een stijgende vraag naar, en hogere investeringsvolumes in onroerend goed zich in hogere huuropbrengsten. Hoewel de hoofdstad van Frankrijk de afgelopen jaren minder in trek was, lijkt de bedrijfsvriendelijke politiek van president Macron dat negatieve sentiment gekeerd te hebben.

Consumentenbestedingen

In heel Europa overheerst een positief gevoel, wat zich onder meer uit in een stijgend consumentenvertrouwen. Gecombineerd met de sterk verbeterde conjunctuur, zal dit vroeg of laat leiden tot een toename in de consumentenuitgaven. Dat is goed nieuws voor de retailbestedingen.

Hoewel in de eurozone nog altijd meer dan 90% van de detailhandelsverkopen plaatsvindt op locatie, in winkels dus, legt de opmars van e-commerce wel een toenemende druk op de winstgevendheid en levensvatbaarheid van winkelpanden. Bijgevolg doet dominante retail in de vorm van moderne shoppingmalls op A-locaties het goed, terwijl de interesse in kleinere winkelcentra op minder strategische plekken tanende is. De sector die vooral van particuliere consumptiegroei en een stijging in online activiteiten profiteert is distributievastgoed, met name moderne distributiecentra dichtbij stedelijke gebieden.

Dicht bij huis

Aan de productiekant dragen de snelle ontwikkelingen in technologie tevens bij aan het dichter bij huis brengen van productiefaciliteiten. Door technologische vooruitgang op het gebied van automatisering, robotica en 3-D printing, worden productieprocessen steeds minder arbeidsintensief en verdwijnt het voordeel van lage arbeidskosten in opkomende landen. Daarom halen steeds meer bedrijven hun productie terug – net als met distributiecentra: dichter bij de consument. Omdat de keuze voor locatie steeds meer wordt gedicteerd door goede omliggende infrastructuur en transportverbindingen timmert Europa letterlijk aan de weg; met het Europese investeringsprogramma TEN-T (Trans-European Transport Network) wordt veel geïnvesteerd in het verbeteren van de fysieke en digitale infrastructuur.

Door de stijgende vraag naar vastgoed daalde de totale Europese leegstand eind 2017 voor het eerst in meer dan tien jaar tot onder de 7%. Nederland deed het op dat gebied voortreffelijk: in de Randstad stond zo’n 2 à 2,5% minder leeg dan eind 2016. In Amsterdam droegen vooral zorgvuldige stadsplanning en succesvolle bestemmingsveranderingen van leegstaande kantoren bij aan het terugdringen van de leegstand; van een piek van 20% naar slechts 6,6% in het laatste kwartaal van 2017. In het jaarlijkse EMEA Investor Intentions Survey staat Amsterdam nu op de derde plaats van Europese steden waar beleggers in de komende 12 tot 18 maanden van plan zijn te investeren.

UBS Asset Management verwacht in de onlangs uitgebrachte outlook voor Europees vastgoed dat het totale rendement op vastgoed in Nederland de komende drie jaar gemiddeld zal uitkomen op ruim 7,5% per jaar vergeleken met 5,8% in de eurozone als geheel. Met dergelijke resultaten zouden beleggers de komende jaren wellicht een deel van hun kapitaal moeten alloceren aan een Nederlands of Europees vastgoedfonds.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!