Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Signify

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
image description
Opinie Johan Brinkman, 19 apr 2018 10:57

Commentaar: banken en brokers bannen de (cluster)bom

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Signify

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen

Beleggers Belangen besteedt deze week veel aandacht aan een onderwerp waarmee iedere belegger veelal dagelijks heeft te maken. In de special Brokeronderzoek worden alle in Nederland actieve banken en brokers uitvoerig doorgelicht. Dit doen we op kosten, handelsmogelijkheden, service en gebruiksgemak. De gedeelde winnaars dit jaar zijn Lynx en TradersOnly.

Grote impact

Daarnaast geven we in het verhaal van de week ruimte aan een onderwerp waarmee beleggers hopelijk nooit te maken krijgen, maar waarover ze zeker hun gedachten moeten laten gaan: het risico dan hun bank of broker omvalt. De kans daarop is klein, maar de mogelijke impact groot. De herinneringen aan het failliet van Lehman Brothersde val van Icesave en de ondergang van DSB Bank zijn voor velen nog vers.

Duurzaamheid

Een ander aspect met betrekking tot brokers waarmee veel beleggers te maken krijgen, is duurzaamheid. De manier waarop brokers hiermee omgaan, hebben we niet in ons onderzoek verwerkt. Wel hebben we er echter navraag naar gedaan. Het blijkt dat in ieder geval de intentie waarmee banken en brokers dit thema behandelen, sterk uiteenloopt. Dat is goed, want daarmee heeft u als belegger ook wat te kiezen.

Clustermunitieverbod

Uiteraard houden alle banken en brokers zich aan de internationale richtlijnen. ING bekijkt bij de vraag of een aandeel wordt aangeboden of het bedrijf zich houdt aan de eisen van Environmental and Social Responsibility. ABN Amro noemt in dit kader specifiek beleggingsfondsen die zich niet aan het clustermunitieverbod houden of aandelen van bedrijven op de Controversial Weapons List.

Geweten

Maar binnen de internationale richtlijnen verschilt de tone of voice van de reacties van ondervraagde banken en brokers.  Binck heeft bijvoorbeeld bij de Fundcoach die het aanbiedt de Morningstar Sustainability-indicatoren doorgevoerd. Daarmee kunnen beleggers inzicht krijgen in de duurzaamheid van een beleggingsproduct. Daartegenover staat Saxobank, dat zegt zich niet met het geweten van cliënten te willen bemoeien.

Posities sluiten

In de praktijk ontkomen banken en brokers er echter niet aan om onder druk van regelgeving beleggers beperkingen op te leggen. Zo heeft DeGiro ook beleggers die al posities hadden in beleggingsfondsen die zich niet aan het clustermunitieverbod houden, gevraagd om hun posities te sluiten.  Voor een deel van de beleggers is dat niet leuk, maar wel realiteit.

 

 

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!