Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Signify

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
image description
Opinie Martijn van Herpen, 18 apr 2018 12:15

Offensieve portefeuille: Adidas blijft maar rennen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Signify

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen

Over 2018 staat de offensieve portefeuille 1,7% in de min, mede door flinke impact van de ETF’s. Bij de individuele aandelen zijn er grote verschillen. Adidas doet het uitstekend.

Dit jaar is Micro Focus (-47,4%) de grootste daler. Het aandeel herstelde de afgelopen drie weken echter sterk, met achtereenvolgens +6,7%, +14,8% en +12,2%. De koers van Dentsply Sirona (-25,7%) blijft de laatste weken liggen. Hetzelfde geldt voor de koers van General Electric (-23,1%), die rond de $13 lijkt uit te bodemen. We verwachten dat deze op termijn zal stijgen.

XP Power omhoog

Stijgen deed XP Power deze week. Het aandeel won 7,8% na de trading update waarin het bedrijf in Britse ponden een 9% hogere orderintake rapporteerde, en een omzetstijging van 18% ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar. Het dividend gaat met 7% omhoog en de outlook voor 2018 blijft onveranderd.

General Electric (+5,5%) lijkt rond de $13 uit te bodemen. Het aandeel steeg maandag 3,5% op berichten dat het onderdeel Jenbacher, dat onder andere gasmotoren bouwt, verkocht zou worden. Komende vrijdag komt General Electric met resultaten over het eerste kwartaal.

En DSM (+4,3%) deed het goed na verhoogde winstdoelstellingen voor 2018.

Adidas is onvermoeibaar

Adidas is een klassiek voorbeeld van een aandeel dat na goede berichten langere tijd blijft stijgen. Deze week won de sportkledingfabrikant weer 3,8%. Het is dit jaar dan ook nog altijd de grootste stijger binnen de portefeuille, met een rendement over 2018 van 27,6%. Twee andere toppers van dit jaar wonen ook weer sterk: Amazon noteerde +4,6%) en Booking Holdings +4,0%, wat hun jaarrendement op respectievelijk 25,1% en 21,1% brengt. Swedish Match heeft het dit jaar met een stijging van 9,5% goed gedaan, maar daalde afgelopen weken zeven dagen op rij. Het opwaarts potentieel lijkt op dit moment beperkt, waardoor we het aandeel uit de portefeuille hebben verwijderd. Dit ook om het aantal posities in de portefeuille wat in te perken en de aandelen met het grootste potentieel over te houden.

+56,8%, 2 november 2010 – 17 april 2018

ETF’s dragen dit jaar negatief bij
Opvallend is dat de diverse ETF’s dit jaar slechter presteren dan de resultaten van onze individuele aandelen. De ETF’s zitten in portefeuille vanwege twee strategische redenen. Als eerste geven ze een bredere spreiding, wat de risico’s voor de portefeuille moet verminderen, als tweede willen we profiteren van gebieden die we in onze portefeuille verder beperkt of niet raken. Vanwege hun relatief grote posities hebben ETF’s een stevige impact op het resultaat van de portefeuille. Die uit de opkomende markten staan gemiddeld 4,8% lager. De ETF’s met Europese small- en midcaps staan 4,3% lager en de grondstoffen-ETF’s noteren gemiddeld -2,5%. De grootste min van dit jaar is, onder invloed van gestegen rentes, de Vanguard REIT ETF (-12,4%). De semiconductor ETF staat wel 5,1% in de plus, maar ons individuele semiconductor-aandeel Besi (+21,1%) doet het ook hier veel beter.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!