Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Signify

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
image description
Opinie Christian Slagter, 18 apr 2018 15:30

IBM weet niet te overtuigen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Signify

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen

De eerstekwartaalcijfers van IBM lagen grotendeels in lijn met onze – bescheiden – verwachtingen. Het bedrijf blijft achter bij zijn concurrenten en bij de markt.

In lijn met het vierde kwartaal, boekte IBM in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 2018 omzetgroei. De omzet steeg op jaarbasis met 5% tot $19,1 mrd en dat was beter dan waar analisten gemiddeld op rekenden. De toename was echter vooral te danken aan een lagere dollarkoers. Wanneer wisselkoersen buiten beschouwing worden gelaten bleef de omzet gelijk. Alle segmenten lieten gemeten in dollars omzetgroei zien. Gunstig daarbij is dat de divisie Cognitive Solutions, waar software-oplossingen onder vallen en die de meest winstgevende tak van IBM is, de omzet op jaarbasis met 6% zag stijgen tot $4,3 mrd.

De nettowinst over het afgelopen kwartaal kwam afgerond uit op $1,7 mrd, waar dat een jaar eerder nog ruim $1,7 mrd was. De aangepaste nettowinst per aandeel nam met 4% toe tot $2,45, geholpen door de belastinghervorming in de VS. Verder valt op dat de winstmarge het afgelopen kwartaal daalde met 0,5 procentpunt tot 43,2%, terwijl IBM eerder dit jaar nog verwachtte dat de marges zouden stabiliseren.

Voor het volledige boekjaar blijft IBM rekenen op een aangepaste winst per aandeel van $13,80. De vrije kasstroom bedroeg het afgelopen kwartaal $1,3 mrd en het bedrijf verwacht dat dit over heel 2018 uitkomt op $12 mrd. Over het boekjaar 2017 bedroeg dit nog $13 mrd. Aan het einde van het eerste kwartaal had IBM $13,2 mrd in kas tegenover een schuld van $46,4 mrd.

IBM blijft met zijn resultaten vooralsnog niet alleen achter bij de groei die belangrijke concurrenten realiseren, maar ook bij de groeiverwachtingen voor de belangrijkste markten waarin het opereert. Zo schat Gartner dat de wereldwijde IT-uitgaven dit jaar met 6,2% zullen stijgen. De vraag is hoe lang beleggers nog geduld zullen hebben met het bedrijf om zijn transitie van hardware naar software tot een succes te maken. Warren Buffett’s Berkshire Hathaway heeft bijvoorbeeld de afgelopen maanden zijn belang in IBM bijna tot nul teruggebracht. Op een koers-winstverhouding van 12,2 vinden wij IBM niet hoog gewaardeerd en handhaven vooralsnog ons houdadvies.

Tags

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!