Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
image description
Opinie Jaap Barendregt, 17 apr 2018 16:42

Schroders’ verwachting zou beleggers schaden

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen

Een stijgende rente heeft een negatief effect op de waardering van aandelen. Niet alleen worden obligaties, zowel staatsobligaties als bedrijfsobligaties, dan door hun hogere coupon concurrerender vergeleken met het aandelendividend. Analisten gebruiken de rente ook bij het schatten van toekomstige winsten van bedrijven. Die winsten zijn weer van invloed op de aandelenwaarderingen (de disconteringsmethode). Bij de methodiek geldt dat een hogere rente leidt tot lagere toekomstige winsten, uitgedrukt in huidige geldwaarde.

Voorspelling van rente-explosie bij staatsobligaties

Sommige banken en vermogensbeheerders hebben modellen ontwikkeld waarmee ze de toekomstige richting van de rente kunnen schatten. Schroders heeft in zijn laatste Economic & Strategy Viewpoint –  getiteld What is driving US Treasury Yieds higher? – ook de mate van stijging onder de loep genomen. Van een stijging van 91 basispunten in de tienjaarsrente op Amerikaanse staatsschuld werden er 56 veroorzaakt door de industriële ISM-index (de verwachtingen van inkoopmanagers). 26 basispunten werden verklaard door rentestappen en 9 door de afbouw van ‘quantitative easing’ door de Fed. Voor 2019 verwacht het model van Schroders dat de hogere inflatie de tienjaarsrente naar 3,78-4,80% stuwt. Dat is veel hoger dan de markt nu verwacht en het zou tot grote verliezen van houders van bestaande obligaties en aandelen leiden.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.