Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Signify

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
image description
Advies Michiel Pekelharing, 16 apr 2018 11:24

Vliegende start voor DSM

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

DSM legt na een zeer sterk eerste kwartaal de lat voor heel 2018 wat hoger. Een flinke stijging van de vitamineprijzen weegt een stuk zwaarder mee dan een negatief valutaeffect.

De omzet van DSM is in het eerste kwartaal met 13% gestegen naar €2,4 mrd. Een negatief valutaeffect van 8% werd ruimschoots gecompenseerd door flink hogere vitamineprijzen. De onderneming profiteert van productieproblemen bij andere fabrikanten. De vitaminemarkt leverde de afgelopen drie maanden een meevaller op van €220 mln aan inkomsten. Dat is in de eerste plaats te danken aan hogere prijzen. Omdat de productiekosten nauwelijks stegen, werkte de meevaller via een margestijging ook flink door op ebitda-niveau. Dankzij een vitamine-impuls van €165 mln steeg de ebitda van DSM met 45% naar €535 mln.

Prognose opschroeven

De sterke start van het jaar vormde voor DSM aanleiding om de prognose voor heel 2018 op te schroeven. De onderneming rekent nu op een groei van de ebitda met 25%. Die verwachting is gebaseerd op een onderliggende groei van ten minste 10%. Daarnaast krijgt het concern te maken met een valutategenvaller van circa €80 mln op ebitda-niveau, die echter ruimschoots gecompenseerd wordt door een vitaminemeevaller van €250 tot €300 mln. De onderneming voorspelt dat dit positieve effect in de loop van het jaar afneemt, aangezien het een kwestie van tijd is voordat de concurrentie de productieproblemen heeft oplost.

Prijskracht

Een groeiende prijskracht was in het vierde kwartaal het belangrijkste argument om het advies voor DSM te verhogen naar ‘kopen’. De signalen dat die prijskracht gepaard gaat met een hoger dan verwachte inkomstengroei vormen aanleiding om de koopaanbeveling te handhaven. Net als bij de adviesbijstelling, vormt de waardering aanleiding voor enige terughoudendheid. De schatting voor de winst per aandeel wordt voor het lopende jaar weliswaar verhoogd naar €4,70, maar na de vervroegde cijferpublicatie veerde de beurskoers met 5% op. Hierdoor is het aandeel met een k/w van 18,4 behoorlijk aan de prijs. Het positieve momentum en de zeer sterke marktpositie in met name het voedingssegment wijzen er wel op dat DSM de stevige winstgroei ook na 2018 kan doorzetten.

Omzetcijfers DSMkw1 2018kw1 2017
Nutrition€1,65 mrd€1,40 mrd
Materials€735 mln€701 mln
Concernomzet€2,44 mrd€2,16 mrd

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!