Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Signify

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
image description
Opinie Christian Slagter, 15 apr 2018 10:00

Wanneer komt er een einde aan de groei van de Amerikaanse economie?

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Signify

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen

De Amerikaanse economie groeit al sinds juli 2009. Als dit in april doorzet, is de op een na langste periode van economische groei in de VS ooit een feit. Schroders wijst op drie mogelijke factoren die de groei tot stilstand kunnen brengen.


De grootste bedreiging is een stijging van de inflatie in de VS, waarvan Schroders verwacht dat dit in 2018 en 2019 zal plaatsvinden. Een hogere inflatie zal centrale banken ertoe aanzetten om het monetaire beleid te verkrappen, maar bij iedere verkrappingscyclus is het de vraag wanneer deze plaatsvindt. De effecten worden pas na enige tijd zichtbaar en wanneer een centrale bank teveel verkrapt, ontstaat een recessie.

De tweede factor waar Schroders op wijst zijn externe schokken die de vraagkant van de economie raken. Voorbeelden hiervan zijn een energiecrisis of het ineenstorten van de economie van een belangrijke handelspartner van de VS. De derde factor is een grote onhoudbare onbalans in de Amerikaanse economie, waardoor uitgaven fors moeten worden teruggeschroefd.

Schroders verwacht dat de economische groei in de VS in 2020 een halt wordt toegeroepen. De analisten baseren dit op de huidige budgettaire stimuleringsplannen.Wanneer belastingverlagingen en uitgavenverhogingen op hetzelfde moment verdampen als dat hogere rentetarieven effect sorteren, zal dit leiden tot een verdere verslechtering van het begrotingstekort en een einde van de expansiefase van de Amerikaanse economie. Tegen die tijd zou het wel de langste periode van economische groei in de VS betekenen en door Trump met gejuich ontvangen worden. De president zal dan echter vol campagne voeren voor zijn herverkiezing en een economische recessie kan hij dan uiteraard niet gebruiken.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!