Updates

Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Vinci

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
image description
Opinie Gerhard Verduijn, 14 apr 2018 09:34

10 vragen aan Berend Renders

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Vinci

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden

Berend Renders (28) is sinds anderhalf jaar vermogenscoach bij EVI van Lanschot en volgt een opleiding tot effectenmakelaar. Een professor in Berlijn maakte hem warm voor beleggen.

Waarom bent u met beleggen begonnen?
‘Voor mijn studie small business en retailmanagement deed ik in 2014 een minor in Berlijn. Alle studenten moesten een analistenrapport maken over een retailer, ik als Nederlander over Ahold. De professor stimuleerde ons enorm om te gaan beleggen en vond ook dat iedereen één keer in z’n leven een aandeelhoudersvergadering moest bezoeken. Ik ben de DAX (ik zat tenslotte in Duitsland) en de AEX gaan bestuderen en heb een beleggingsrekening geopend. En ik ben daadwerkelijk naar een ava geweest; van Ahold natuurlijk.’

Waarom bent u nu een actieve belegger?
‘Ik heb er lol in, het levert wat op en het past voor mij ook in de maatschappelijke trend dat je financieel steeds meer je eigen boontjes moet doppen.’

Wat was uw grootste succes?
‘Op mijn aandeeltjes BMW heb ik een keurig rendement behaald van 31% en op Airbus 15%. Ik stapte in BMW omdat m’n vader autodealer was en ik dus wel iets met de branche had. Airbus kocht ik omdat ik in 2014 in een rapport had gelezen dat mensen steeds vaker zouden gaan vliegen.’

Wat was uw grootste teleurstelling?
‘Ik heb geen grote bleeders gehad. Wel heb ik verschillende fondsen (veel) te snel van de hand gedaan. Een jaar of vier geleden kocht ik aandelen in ASMI en in Besi, maar dat pakte aanvankelijk niet goed uit en de koersen zakten. Toen ze na verloop van tijd weer wat aantrokken, heb ik ze snel verkocht. Ik was nog onervaren en maakte een klassieke beginnersfout, waardoor ik veel rendement ben misgelopen. Kijk maar waar ASMI en Besi nu staan.’

Hoeveel tijd besteedt u aan uw beleggingen?
‘In mijn werk ben ik er sowieso fulltime mee bezig en daarnaast studeer ik voor effectenhandelaar, wat ook de nodige tijd vraagt. Als particulier steek ik er ook nog eens 5 à 10 uur per week in.’

Wat is uw strategie?
‘Ik ga niet over één nacht ijs en lees altijd het jaarverslag van een bedrijf waarop ik mijn oog heb laten vallen. Als ik besluit om in te stappen, bepaal ik ook meteen al mijn verkoopprijs. Bij voldoende winst stoot ik de stukken weer af. Zeker de afgelopen jaren was dat veelal kortetermijnwerk, en handelde ik 1 à 2 keer per week. Dat is een overblijfsel van een paar jaar geleden. Toen ik terugkwam uit Berlijn, belandde ik in een studentenhuis met vijf mannelijke huisgenoten. Daar stond de hele dag RTLZ aan. We handelden bijna allemaal, hadden het er onderling voortdurend over en waren superactief. Vanwege m’n studie heb ik nu wel wat gas teruggenomen.’

Wat is uw grootste ergernis?
‘Ik vind de informatievoorziening van veel fondsen niet erg toegankelijk. Het nodigt niet uit tot lezen, al helemaal niet voor mensen die niet in de beleggings- of financiële wereld zitten. Het wordt wel beter, maar er valt nog een slag te winnen.’

Welke belegger bewondert u het meest?
‘Dat is Warren Buffett. Wat hij zegt, snijdt bijna altijd hout en dat vind ik bijzonder. Ik ben dol op z’n quotes, zoals ‘Beleggen is eenvoudig, maar niet makkelijk’. Dat is de spijker op z’n kop! Het lijkt me ontzettend leuk om een keer naar een evenement van zijn beleggingsverhikel Berkshire Hathaway te gaan. Dan moet je wel een aandeel hebben en dat heb ik nog niet, maar dat valt te regelen.’

Wat verwacht u de komende tijd van de beurs?
‘Vanuit economisch perspectief ziet het er goed uit, maar de wereldwijde onrust zorgt momenteel voor veel beweeglijkheid. In zo’n klimaat komt in mijn ogen wel de ware belegger bovendrijven. Als het goed gaat op de beurs, kabbel je vanzelf met de stroom mee. Maar als het sentiment omslaat, moet je terug naar de basis en je verdiepen in waardering en bedrijfscijfers. Als je nu een stevig rendement kan behalen, ben je een grote. Al met al verwacht ik dit jaar een kleine plus op de beurs; duidelijk minder dan vorig jaar.’

Welke tip heeft u voor andere beleggers?
‘Koop aandelen van bedrijven die je begrijpt en waarvan je het product en het verdienmodel snapt. Lees altijd eerst het jaarverslag en bedenk dat beleggen iets is waarbij je je einddoel goed voor ogen moet houden. Schrik niet van flinke koersdalingen, zoals ik deed bij ASMI en Besi. Als je de tijd hebt, dan komt het goed.’

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!