Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Signify

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
image description
Opinie Karel Mercx, 13 apr 2018 10:00

Interview: Adam Laird, hoofd ETF Strategy Lyxor

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Signify

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen

Er vloeide nog nooit zoveel geld naar ETF’s als in 2017 en dat loopt dit jaar in hetzelfde tempo door. Aanbieder Lyxor verraste afgelopen week door de kosten voor de Europese belegger flink te verlagen.

Het is nu mogelijk om te beleggen in Amerikaanse en Engelse ETF’s voor slechts 4 basispunten per jaar. En de kosten voor Europese ETF’s zijn 7 basispunten per jaar bij Lyxor, dat vooral indruk maakt omdat het niet aan het uitlenen van aandelen doet om de kosten te verlagen. Wij spraken Adam Laird, het hoofd ETF Strategie van Lyxor.

Waarom deze kostenverlaging?
‘Lyxor heeft de laatste jaren flink ingezet op innovatie en kwaliteit. Ons is echter gebleken dat beleggers vooral behoefde hebben aan kernbeleggingen met heel lage kosten. Dit geldt helemaal voor de beleggers in Nederland. Hoe minder jullie hoeven te betalen voor een belegging, hoe blijer jullie zijn. Wij willen dat iedereen Lyxor ziet als de partij die kernbeleggingen aanbiedt tegen de allerlaagste kosten.’

Een ETF volgt de index. Hoe lager de kosten, hoe beter?
‘Helemaal niet. Kosten is slechts één onderdeel van het besluit welke ETF de belegger moet kopen. Als eerste moet hij beslissen waar hij in wil beleggen en of het risico dat hij wil lopen overeenkomt met die belegging. Maar ik ben het met je eens dat kosten wel heel belangrijk zijn.’

Hoe laag kunnen de beheerskosten van ETF’s gaan?
‘In de VS zijn er al een paar ETF’s die beheerskosten rekenen van 3 basispunten per jaar. Hoe groter de markt, des te lager de kosten kunnen zijn. In de Verenigde Staten betreft 8% van de handel ETF’s en in Europa is dat 5%. De sterke groei kan daardoor nog lang aanhouden. De kosten zullen nog wel wat lager gaan, maar niet meer in het tempo waaraan beleggers gewend zijn geraakt.’

Is het mogelijk dat er straks negatieve kosten zijn en er bijvoorbeeld geld gemaakt kan worden door het uitlenen van aandelen?
‘Nee, wij doen niet aan het uitlenen van de aandelen. Wij willen elk risico voor de belegger uitsluiten en het uitlenen van aandelen is een risico. De kosten zullen altijd bestaan.’

Vroeger zette Lyxor juist in op synthetische ETF’s, terwijl er nu vooral fysieke ETF’s op de markt komen. Waarom die verschuiving?
‘De belangrijkste reden dat wij nu inzetten op fysieke ETF’s is de vraag van beleggers. In 2018 is er een duidelijke voorkeur van beleggers voor ETF’s die de aandelen aankopen. Toch is 50% van onze  ETF’s nog altijd synthetisch. Die hebben wij vooral in markten die moeilijker bereikbaar zijn of waar de kosten voor aankoop hoog zijn. Swaps geven ons dan toegang tot meer markten en lagere prijzen.’

Zijn er ooit ongelukken gebeurd met synthetische ETF’s of met het uitlenen van aandelen?
‘Nee. Zelfs niet tijdens de mondiale financiële crisis van 2008. Dit wil niet zeggen dat het uitlenen van aandelen of synthetische ETF’s niet zorgen voor extra complexiteit en daarmee risico. ETF’s worden ook steeds meer gebruikt door de gewone man. Die wil zoveel mogelijk eenvoud in zijn beleggingen.’

U heeft het over eenvoud. Waarom heeft u dan gekozen voor de Morningstar US Equity Index en niet voor een bekende index zoals de S&P500?
‘Het is voor ons belangrijk om alleen gebruik te maken van bekende indexproviders. Morningstar is een bekend merk. Wij voelen ons zeer op ons gemak met de manier waarop Morningstar indices maakt. Bovendien rekent Morningstar lagere kosten dan de bekendste indicesproviders voor het gebruik van indices in een ETF.’

Geeft dit geen problemen bij de marketing? Wanneer mensen in de VS op zoek zijn naar een ETF en ze zoeken op de S&P500, dan komen ze nooit bij jullie uit.
‘Dit is vanuit ons standpunt geen issue. Wij hebben een heleboel beleggers gesproken. Zij begrijpen dat ze via een Amerikaanse Morningstar-index in dezelfde bedrijven beleggen als via de S&P500-index. Kijk maar eens naar de rendementen op de heel lange termijn. Die verschillen nauwelijks.’

Hoe kijkt u aan tegen liquide ETF’s met als onderliggende waarde illiquide beleggingen? Het bekendste voorbeeld zijn de high yield ETF’s.  
‘Deze beleggingen zijn er zeker, en er zijn nooit ongelukken mee gebeurd. De belegger moet er echter wel rekening mee houden dat als er geen handel is in de onderliggende waarde, er ook geen handel zal zijn in de ETF. Dit zal ongeveer zo gaan als met de vastgoedfondsen in het VK na het Britse referendum. Sommige hiervan waren een paar maanden gesloten na de onverwachte uitslag van het referendum omtrent Brexit. Als de handel in een ETF wordt stilgelegd op de beurs zal dat nooit zo lang duren als met de vastgoedfondsen. Mocht er stress in de markt komen, dan raad ik iedere belegger aan om niet te verkopen gedurende de stress. De prijzen van high yield kunnen flink afwijken van de intrinsieke waarde. De belegger krijgt bijna altijd betere prijzen wanneer hij twee dagen wacht.’

De short volatiliteit ETF XIV steeg in een paar jaar tijd ruim 500% en ging vervolgens in één streep 100% naar beneden. Zijn er nog meer van dit soort gevaarlijke ETF’s in omloop?
‘Dit risico is er bij elke ETF die werkt met een flinke hefboom. Als de markt hard de verkeerde kant op gaat, dan kunnen dergelijke ETF’s naar nul gaan. Ze zijn voor de meeste beleggers niet geschikt.’

Bent u bang voor de grote twee? Vanguard en iShares zijn met stip de grootste twee ETF-aanbieders en breiden uit naar steeds meer markten. Hoe groter, hoe lager in theorie de kosten.
‘Wij kijken vooral naar Europa en daar is Lyxor groter dan Vanguard. Wij richten ons alleen op de Europese markt. Dit is ons voordeel. Wij zorgen dat wij precies weten wat de Europeanen willen. En wij zorgen ervoor dat de kosten heel laag zijn.’

 

Regels ETF’s in Europa van ‘hoogste niveau’

Sinds 1 januari gelden er in Europa nieuwe regels voor beleggen in ETF’s. Het gevolg is dat Europeanen geen toegang meer hebben tot de grootste en bekendste ETF’s in de VS. Volgens Adam Laird zijn de Europese regels van het hoogste niveau ter wereld. ‘Beleggers hebben totale openheid over wat zij krijgen wanneer zij een Europese ETF kopen. Wanneer Amerikaanse partijen weer actief willen worden op de Europese markt, hoeven zij alleen maar de gevraagde informatie beschikbaar te stellen. Zij zijn niet per se slecht, ze infomeren de belegger alleen minder goed. Vroeger moesten we wel Amerikaanse ETF’s kopen omdat de Europese veel te klein waren. Nu zijn er duizenden Europese ETF’s waarvan er een heleboel groot zat zijn. De vraag is waarom een Europeaan überhaupt een Amerikaanse ETF zou willen kopen.’

 

2016 – present     Lyxor Asset Management, Head of ETF Strategy

2012 – 2012         Hargreaves Lansdown, Head of Passive Investments

2010 – 2012         Hargreaves Lansdown, Commercial and Vantage Development

2008 – 2010        Hargreaves Landsdown, Investment Helpdeks

2010 – 2013         London School of Economics (Finance)

2004 – 2008        University of Bath, BSc Mathematics and Statistics

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!