Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
image description
Opinie Christian Slagter-Koster, 13 apr 2018 09:38

Column: Door een andere bril kijken

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen

Onlangs was ik bij iemand die een Virtual Reality (VR) bril heeft. Er gaat dan letterlijk een wereld voor je open. Zodra je de bril opzet ben je je al snel totaal niet meer bewust van de echte wereld en volledig gericht op de digitale variant.

Uit onderzoek van Multiscope blijkt dat in Nederland op dit moment circa 650.000 consumenten een VR-bril in huis hebben, wat neerkomt op nog geen 4% van alle Nederlanders. Volgens Multiscope zal VR in de komende jaren doorbreken en een vaste plek veroveren in de Nederlandse huiskamer. Voor 2018 is de verwachting dat zo’n 4% van de Nederlanders een VR-bril gaat kopen, waarmee de grens van één miljoen VR-brillen in ons land wordt gepasseerd.

Aantal gebruikers neemt toe

Wereldwijd lijkt dezelfde trend zichtbaar. Onderzoeksbureau IHS stelt dat er het afgelopen jaar goede vooruitgang is geboekt in de VR en AR (Augmented Reality) markt. In 2017 werden er wereldwijd 28 miljoen VR-headsets verkocht voor een totaalbedrag van $2,4 mrd. Door het toenemend aantal gebruikers werd er ook meer geïnvesteerd in content, apps en andere VR-entertainment. De wereldwijde consumentenmarkt voor VR- en AR-content steeg over 2017 met 72% tot $3,2 mrd. IHS verwacht dat de groei de komende jaren doorzet, maar wel in een steeds lager tempo. Volgens het onderzoeksbureau zal er in 2021 $5,9 mrd zijn uitgegeven aan VR-headsets.

 

Groei

Marktonderzoeksbureau CCS Insight ziet het rooskleuriger in en voorziet dat de wereldwijde markt voor VR en AR draagbare apparaten de komende vijf jaar jaarlijks met 50% groeit. In 2022 zullen 121 miljoen apparaten zijn verkocht met een totale waarde van $9,9 mrd. Wat betreft VR-brillen was Samsung het afgelopen jaar in Nederland marktleider met een marktaandeel van 51%, op gepaste afstand gevolgd door VR BOX (11%) en Sony (6%).

Acer

Maar er zijn voldoende kapers op de kust en nieuwe markten om te ontplooien. Zo worden arcadehallen in winkelcentra omgebouwd tot VR-zones, wat de vraag naar VR-producten volgens analisten alleen nog maar verder zal stuwen. Acer is een van de partijen die hiervan wil profiteren. In 2016 zette de Taiwanese pc-fabrikant samen met de Zweedse gameontwikkelaar Starbreeze de joint venture StarVR op, dat inmiddels een aardige marktpositie heeft verworven. Voor beleggers kan dit interessant zijn, omdat StarVR een beursgang voorbereid.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!