Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Opinie Hein Praats, 12 apr 2018 14:23

Petroyuan zaagt aan stoelpoten dollar

0 0 Leestijd ongeveer

Eind maart werden de eerste oliefutures in Chinese yuans verhandeld in Shanghai. De tweede economie van de wereld zal met de komst van de petroyuan een groter stempel drukken op de financiële markten.

China passeerde de Verenigde Staten al in 2016 als de grootste olie-importeur ter wereld. Daarmee verwierf het land grotere zeggenschap over de valuta waarin olie wordt afgerekend. Op den duur zal China als belangrijkste prijszetter het stokje overnemen van de Verenigde Staten, die vanaf begin jaren ’70 decennialang het land zijn geweest met de grootste afhankelijkheid van buitenlandse olie. Tot voor kort moest dan ook bijna elk land dat olie wilde kopen, eerst Amerikaanse dollars hebben. Dat heeft al die tijd een grote, natuurlijke vraag naar dollars gecreëerd op de internationale financiële markten.

Machtsverschuiving
Dit Amerikaanse privilege zorgde ervoor dat olie-exporteurs hun dollarontvangsten terugstortten in de financiële markten in de Verenigde Staten. Hierdoor bleven de Amerikaanse rentetarieven laag en werden de tekorten op de lopende rekening doorlopend gefinancierd. De VS profiteerde aldus volop van de petrodollar, die een cruciale rol heeft gespeeld bij de opbouw van een wereldwijd vertrouwen in de ‘greenback’.

Met de komst van de petroyuan veranderen echter de machtsverhoudingen in de oliemarkt. De rol van China zal naar verwachting alleen maar toenemen. Oliereus BP voorspelt dat de jaarlijkse Chinese vraag naar olie met meer dan 30% zal groeien, tot 753 miljoen ton per jaar in 2040. In de Verenigde Staten neemt de vraag naar olie-importen juist af door de ontwikkeling van binnenlandse schalieoliecapaciteit.
Mondiaal is China al het grootste handels­land, beschikt het al over de grootste valutareserves, heeft het de grootste consumentenmarkt en verbruikt het al meer grondstoffen dan welk land ook.
Maar het land wil meer. Naast het verminderen van zowel dollarafhankelijkheid als prijsvolatiliteit op de grondstoffenmarkt, is de petroyuan tevens een manier om de Chinese munt te internationaliseren en vooral om de politieke en economische macht van China te vergroten.

Welwillende Russen
China zal als dominante klant voor grote olie-exporteurs als Rusland, Iran en Saoedi-Arabië afdwingen dat leveranciers hun olie hoe langer hoe meer in yuans gaan prijzen. Die welwillendheid is met name bij Rusland al erg groot: de op één na grootste olie-exporteur ter wereld heeft in China een bereidwillige partner gevonden, met enorme kapitaalreserves en de bereidheid om die te investeren in Rusland. Bovendien kunnen de Russen hun reserves zo beter diversifiëren en schokken in de wisselkoers tussen de roebel en de Amerikaanse dollar verminderen.

De Amerikaanse dollar zal zijn huidige overheersing op de oliemarkt echter niet direct afstaan. In plaats daarvan zal China geleidelijk vertrouwen in de yuan moeten opbouwen, door liberalisering van het Chinese monetaire beleid, continuering van de hervormingsmaatregelen en het openstellen van de Chinese financiële markten voor internationale beleggers.

De verwachting dat steeds meer Chinese aandelen in MSCI-benchmarks zullen worden opgenomen, zal zorgen voor toenemende interesse in Chinese beursgenoteerde bedrijven. Daarnaast zal ook het wijder openstellen van de Chinese obligatiemarkt aantrekkelijke beleggingsmogelijkheden bieden. Het gemiddeld rendement op een in yuans genomineerd obligatiefonds ligt momenteel rond de 4,75%. Dat biedt een uitstekend alternatief voor schuldpapier uit ontwikkelde markten, waar de obligatierentes veelal aanzienlijk lager liggen.

Aanhoudende Chinese hervormingen zullen in combinatie met de invloed van China om bij haar olieleveranciers prijzen in yuans op te leggen de internationale vraag naar Chinese assets alleen maar meer stimuleren in de toekomst.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!