Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Signify

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
image description
Advies Michiel Pekelharing, 9 apr 2018 16:49

Wissel aan de top lost problemen Deutsche Bank niet op

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Deutsche Bank

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden

Deutsche Bank schuift topman John Cryan aan de kant na 2,5 jaar van teleurstellende resultaten. Het uitzetten van een nieuwe strategie is de eerste taak voor zijn opvolger Christian Sewing.

Deutsche Bank heeft zondag bekend gemaakt dat topman John Cryan vervangen wordt door Christian Sewing. Cryan stond onder toenemende druk omdat het hem sinds zijn aantreden in juli 2015 niet is gelukt om de kosten in de hand te houden en de inkomsten weer te laten groeien. De zeer teleurstellende vierdekwartaalcijfers waren de druppel die de emmer deden overlopen. De inkomsten daalden in deze periode met 19% naar €5,7 mrd. Onderaan de streep kwam het verlies uit op €2,2 mrd. Bovendien maakte Cryan bekend dat Deutsche Bank de kostendoelstellingen voor 2018 niet zou halen. Zijn opvolger benadrukt dat de kosten in het lopende jaar in geen geval boven de €23 mrd uit mogen komen.

Grote druk

Sewing staat onder grote druk om snel met een strategie te komen die qua visie uitstijgt boven het houden van weer een bezuinigingsronde. Het is vooral de vraag wat zijn plannen zijn met de divisie Investment Banking. Dankzij de focus op deze activiteiten is het concern sinds 2002 uitgegroeid van een lokale bank naar een wereldspeler. Het lukt Deutsche Bank echter niet om op dit vlak de kloof met topspelers als JPMorgan Chase en Goldman Sachs te dichten. De laatste jaren kenmerkt de divisie zich voornamelijk door hoge kosten en soms hoge verliezen als gevolg van grote risico’s. In het afgelopen decennium heeft de bank bijna €15 mrd betaald aan schikkingen en schadevergoedingen.

Cultuuromslag

Het formuleren van een goede strategie is slechts de eerste stap naar een structurele oplossing voor de problemen. Sewing moet ook zorgen voor een cultuuromslag binnen de onderneming. Binnen een gezond bedrijf had de raad van commissarissen veel scherper gereageerd op geruchten over het vertrek van Cryan en zouden kostenoverschrijdingen veel minder vaak zijn voorgekomen.

Deze zaken zijn een voorwaarde voor het slagen van de strategie, maar een dergelijk proces vergt veel tijd. Voorlopig zal het aandeel voornamelijk worden afgerekend op de kostenbesparings- en strategieplannen van Sewing. In het gunstigste scenario kan de koers dan wat opveren. Bij een verwachte k/w van 14,5 heeft de waardering echter weinig opwaarts potentieel. Hoewel de wissel aan de top een goede zaak is, blijft het verkoopadvies van kracht, met het oog op de grote uitdaging van een strategie- en cultuuromslag.

Winst voor belastingen per divisieQ4 2017Q4 2016
Investment Bank -€733 mln -€433 mln
Commercial Bank -€659 mln €700 mln
Vermogensbeheer€115 mln -€753 mln
HSBC kiest nieuwe koers
Bij de Britse bank HSBC heeft in februari al een wissel aan de top plaatsgevonden. John Flint loste toen Stuart Gulliver af als ceo. Sindsdien heeft Flint steeds meer laten doorschemeren van zijn plannen met HSBC. Het heeft er alle schijn van dat zijn strategie is ingestoken op het afstoten van kleinere activiteiten en het stroomlijnen van de organisatie. Het beleid van zijn voorganger heeft echter uitgewezen dat dit geen garantie is voor succes. Ondanks drie reorganisatierondes liggen het operationeel- en nettoresultaat namelijk nog op hetzelfde niveau als in 2011. Idealiter richt Flint zich sterker op de Aziatische groeimarkt en durft hij dieper in de organisatie te snijden dan Gulliver. In de tweede jaarhelft ontvouwt HSBC de nieuwe strategie. Het aandeel verdient een houdadvies.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!