Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
image description
Advies Michiel Pekelharing, 9 apr 2018 09:50

HAL-premie volledig verdampt

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

De premie ten opzichte van de nettovermogenswaarde bij HAL Trust is verdwenen. Ondanks dat het lot deels verbonden is aan dat van het minder aantrekkelijke GrandVision, heeft de investeringsmaatschappij beleggers voldoende te bieden.

HAL heeft de nettowinst in 2017 ruimschoots zien halveren van €871 naar €391 mln. De terugval wordt veroorzaakt doordat de winst in 2016 kunstmatig hoog lag door een boekwinst van €491 mln op de verkoop van AudioNova International. Het bedrijfsresultaat steeg met 22% naar €790,4 mln. Die stijging was voornamelijk te danken aan betere resultaten bij beursgenoteerde minderheidsbelangen.

Som der delen

HAL is een investeringsmaatschappij, waarvan de waarde voornamelijk wordt bepaald door de belangen in enkele beursgenoteerde bedrijven. De belangrijkste daarvan is optiekketen GrandVision, waarin de onderneming een belang heeft van 76,7%. Tegen de huidige koers van €18,26 is deze positie €3,5 mrd waard, oftewel bijna 30% van de beurswaarde van HAL. Het concern heeft ook grote belangen in Vopak (48,2%), Boskalis (35,7%) en SBM Offshore (16,1%). De totale waarde van de beursgenoteerde posities komt op ongeveer €7,8 mrd. Eind 2017 was dat nog €8,6 mrd. Uit het op 4 april gepubliceerde jaarverslag blijkt dat HAL de niet-beursgenoteerde beleggingen waardeert op €1,26 mrd. De ervaring leert dat de onderneming in dit opzicht vrij conservatief is. Het bedrag ligt ongeveer een kwart hoger dan de boekwaarde, terwijl de prijs bij een verkoop van activiteiten daar vaak ver boven ligt. De boekwinst op de verkoop van AudioNova is daarvan een goed voorbeeld.

Opwaarts potentieel

De laatste jaren heeft het opwaarts potentieel van de niet-beursgenoteerde posities weinig invloed op het koersverloop. De beurskoers van HAL ligt ongeveer in lijn met de geschatte nettovermogenswaarde per aandeel. Ruim tien jaar geleden werd het aandeel nog verhandeld tegen een premie van soms wel 25%. Eind 2016 was dat nog 10%. Een belangrijke oorzaak voor het verdwijnen van de premie is het teleurstellende koersverloop van GrandVision. Dit aandeel krijgt momenteel een verkoopadvies.

Er zijn twee redenen waarom HAL toch een houdadvies verdient. Behalve het opwaarts potentieel van de niet-beursgenoteerde posities is dat het aantrekkelijke dividendrendement van 4,2%. Dankzij de ruime kaspositie van ruim €2 mrd kan het concern ook in mindere jaren een degelijk dividend uitkeren.

 

De belangen van HALbelangbeurswaarde
GrandVision72,70%€3.563,6 mln
Vopak48,20%€2.443,4 mln
Boskalis35,70%€1.138,1 mln
SBM Offshore16,10%€441,2 mln

 

De portefeuille van HAL: van Ahrend tot Coolblue
De portefeuille niet-beursgenoteerde bedrijven van HAL bestaat uit een serie bekende en minder bekende ondernemingen. Kantoorinrichter Ahrend stond bijvoorbeeld tot 2001 genoteerd aan de Amsterdamse beurs. Bouwmaterialenleverancier Timber & Building Supplies Holland en industriebedrijf Broadview zijn minder bekend, maar boeken wel een omzet van honderden miljoenen euro’s. Blikvanger in de HAL-portefeuille is het belang in Coolblue, dat vorig jaar werd uitgebouwd van 20% naar 30,1%. De omzet van deze internetwinkel schoot in 2017 met bijna 40% omhoog naar €1,2 mrd. Ondanks hogere lasten door een groeiend personeelsbestand nam het bedrijfsresultaat eveneens toe. De totale inkomsten van de niet-beursgenoteerde ondernemingen kwam in 2017 op €2,2 mrd en het bedrijfsresultaat bedroeg €150 mln.

Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!