Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
image description
Opinie Jaap Barendregt, 9 apr 2018 11:14

Beurzen vandaag: minder angst voor ruzie tussen Trump en Xi

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen

In ons dagelijkse rondje langs de beurzen bekijken we de grootste stijgers en dalers in Europa en de VS. Vandaag zijn de beurzen weer wat positiever gestemd over de effecten van het handelsconflict tussen de VS en China. Een echte aanleiding hiervoor lijkt er niet te zijn, of het moet een uitspraak van president Trump zijn waaruit kan worden opgemaakt dat het conflict nog niet zo hoog zal oplopen als eerder gevreesd.

Beleggers zien dan toch nog zoveel positieve economische indicatoren dat zij, als het even kan, de koersen toch hoger zetten. In het Verre Oosten gingen de beurzen (Hongkong en Tokio) daarom vanochtend niet mee met de negatieve stemming van vrijdag in de VS. De Europese beurzen namen de licht positieve stemming in het Verre Oosten over. De AEX-index kende om 9.22 uur een plusje van 0,2%, de Midcap-index steeg met 0,7% meer. De Eurostoxx50 bewoog nog nauwelijks.

NEDERLAND

De AEX-index kende bij de opening geen uitschieters. Dat gold wel voor de Midcap-index. Daar stond PostNL 0m 9.23 uur op een plus van 6,7%. Het gaat slecht met het bedrijf. De oorzaak is dat het aantal poststukken snel afneemt. Deze week start overleg over de toekomst van de Nederlandse postmarkt. Daar is het ministerie van Economische Zaken bij betrokken. PostNL’s concurrent Sandd heeft dezelfde problemen als PostNL, en nu bestaat het vermoeden dat er wel eens consolidatie in de postmarkt op stapel kan staan. In de ASCX-index daalt Nedap met 4,1% fors, maar dat is bijna uitsluitend te wijten aan het feit dat het fonds vanochtend ex-dividend is gegaan.

Grootste stijgers AEX/AMX om 09:22 uur:

 • PostNL +6,7%
 • Altice +1,5%
 • Vopak +1,4%

Grootste dalers AEX/AMX om 09:22 uur:

 • Sligro -0,5%
 • WDP -0,4%
 • Unilever -0,2%

EUROPA

In de Eurostoxx50 is Deutsche Bank de enige uitschieter. Er is een nieuwe topman aangesteld, en die heeft drastische plannen aangekondigd op het gebied van besparingen  en herstructureringen. Die zijn hard nodig, want de bank bleef maar sukkelen. We komen hier later op terug.

Grootste stijgers Eurostoxx50 om 09:29 uur:

 • Deutsche Bank +2,7%
 • Safran +1,0%
 • Société Générale +1,0%

Grootste dalers Eurostoxx50 om 09:29 uur:

 • AB InBev -0,7%
 • Unilever -0,2%
 • Engie -0,2%

VERENIGDE STATEN

In de VS overheerste vrijdag dus nog de angst van het handelsconflict. De Dow Jones Industrial index daalde met maar liefst ruim 2,5%, en de S&P500 met ongeveer dat percentage. De Dow Jones kende dan ook geen stijgers. Procter & Gamble presteerde met -0,5% nog het beste. Onderaan stonden ‘the usual suspects’ Boeing en Caterpillar. Die twee hebben last van het handelsconflict door de angst dat zij opdrachten gaan mislopen. Boven Intel hangt de donkere wolk van Apple dat de eigen chipsproductie wil opvoeren.

Grootste stijgers Dow Jones:

Grootste dalers Dow Jones:

 • Caterpillar -3,5%
 • Intel -3,2%
 • Boeing -3,1%

GRAFIEK VAN DE DAG

Onder invloed van de economische groei en het rentebeleid dat de Fed voorstaat, is de gemiddelde rente van de Amerikaanse overheidsschuld aan het oplopen (zie Bloomberg-grafiek). Daar komt bij dat de aantrekkelijkheid om die schuld aan te houden voor buitenlanders ook kleiner is geworden, onder meer door de hogere inflatie en door de zwakkere dollar. Hun vraag drukt de rente dus ook minder dan eerder. Daar staat dan ook nog een hoger aanbod van schuld tegenover als gevolg van de hogere staatsuitgaven onder president Trump. Daarmee is de verklaring voor de rentestijging compleet.

AGENDA

Handelscijfers Duitsland

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!